Velký nákup jednou týdně

Pokud se zaměříte jen na položky, jež potřebujete, můžete ročně uspořit až třetinu nákladů. Připravte si rodinný jídelníček dopředu, jídla se můžou doplňovat a navazovat na sebe, lépe využijete suroviny. Ekonomicky příznivé je jednou týdně udělat velký nákup. Děti nechte doma; loudí a nákup s nimi se vždycky prodraží!

Do prodejny se seznamem

Jak úsporně nakupovat? Do obchodu choďte se seznamem a hlavně ne s prázdným žaludkem! Dívejte se po zboží v regálech nahoře a dole, tam bývá levnější (nejdražší leží záměrně ve výšce očí). Sledujte a porovnávejte ceny, kupujte pouze množství, jež spotřebujete. Vyděláte na větším balení potravin – ovšem za předpokladu, že je spotřebujete dříve, než skončí jejich záruční doba.

Pijte vodu z kohoutku!

Na kvalitu vody z vodovodu se můžete stoprocentně spolehnout ve všech regionech ČR. Nepřehlédnutelné je, že litr vody z kohoutku je asi 150x levnější než litr vody v PET láhvi a navíc méně zatěžuje ledviny díky nižšímu obsahu minerálních látek.

Brzděte s limonádami

Nepřehánějte to s ochucenými vodami a limonádami. Ušetříte a ještě uděláte něco pro své zdraví, protože se vyhnete velkému množství cukru a ochucovadel (tzv. éček).

Využijte slevy

Prohlédněte si letáky supermarketů, ale ke slevám přistupujte rozumně – kupujte jen to, co využijete! Pro levnější jogurty a rohlíky se nevyplatí jet autem přes celé město, cena nákupu se zvýší o projetý benzin.

Polotovary se prodraží

Za polotovary zaplatíte víc, než když stravu připravíte z vlastních surovin. Rychlé jídlo poskytnou domácí rezervy: někdy uvařte větší množství a přebytky zmrazte.