Nečekané dědictví

Země původu: IRSKO

Mladá žena chodí po nákupech, když tu ji přepadne potřeba odskočit si na toaletu. Nikde ale nemůže najít WC. Pak si všimne smuteční síně, kde je zrovna vystaveno tělo zemřelého. Vběhne dovnitř a na tamní toaletě si uleví. Při odchodu ji zastaví zřízenec s tím, ať se podepíše do pamětní knihy a napíše svou adresu. Žena tak učiní.

Za několik dní jí volá právník, že zdědila pohádkové jmění - zemřelý byl totiž bezdětný milionář, který napsal do závěti, že jeho miliony se mají rozdělit mezi ty, kdo se s ním přijdou naposledy rozloučit! Za svého života ale nebyl oblíbený, a tak jediný, kdo přišel do smuteční síně, byla šťastná mladá žena.

Proč se nevypráví u nás: Na rozdíl od některých zemí dnes v České republice není zvykem veřejně vystavovat těla zemřelých.

Tempomat

Země původu: ITÁLIE

Mladí manželé si koupí vilku na okraji města. Nové bydlení se jim velmi líbí - až na podivného souseda, který pořádá hlučné oslavy dlouho do noci a před jehož rezidencí parkují drahé automobily s kouřovými skly plné mlčenlivých mužů.

Jednoho dne se vrátí domů a najdou dům kompletně vykradený. Celí zoufalí vyjdou ven na ulici a chtějí zavolat policii. V tom potkají souseda, který se jich ptá, co se stalo. Po vysvětlení řekne, že policii není třeba volat, že se asi stal nějaký omyl a že jim pomůže sám.

Zvedne mobilní telefon, někam zavolá a za chvíli k vilce přijede stěhovací vůz plný jejich ukradených věcí. Jak se ukázalo, podivný soused byl mafiánský boss!

Proč se nevypráví u nás: V dobrosrdečnost členů ruských a ukrajinských mafií, které řádí u nás, asi věří jen málokdo.

Další příběhy najdete v knižní trilogii Petra Janečka Černá sanitka.