Diskutujte: Kterou ZOO máte nejraději?

Nejmenší zoo – Chleby

Zoologická zahrada v Chlebech u Nymburka je nejmenší českou zoo s licencí. V roce 1997 ji založil na místě zchátralé fary nynější ředitel René Franěk, do té doby přírodovědec a stavební inženýr. Každé tři roky pak chodí kontrola, která licenci prodlužuje. V současné době chovají v Chlebech více než stovku zvířat, včetně opic a šelem. Pěstují zde také vzácné dřeviny – např. více jak 15 druhů bambusů. ZOO se specializuje na vzácné a ohrožené druhy ptactva.

Pod dohledem zde můžete nakrmit krotkého dikobraza Járu a taktéž papouška ary ararauny Aruš, s kterým se lze vyfotografovat.

Můžete si vybrat i různé suvenýry – turistickou známku, trička, omalovánky, nášivky, magnetky, samolepky, odznaky, pohledy či čepice. Pokud pojedete autem, stačí sledovat navigační tabule, vlakem bude nejlépe vystoupit ve stanici Oskořínek a vzít to necelý kilometr pěšky.

ZOO Děčín – největší vstřícnost k dětem

V děčínské zoologické zahradě mají děti rádi. Ať přijedete kdykoliv, koná se pro ně nějaká akce. V červenci mohly děti v zoo přenocovat, v srpnu navštívit třeba středověké klání v prostorách zoo, nebo pohádkový svět princezen či rytířů, v září probíhá celotýdenní výtvarná dílna pod širým nebem...

Rovněž je možné navštěvovat ZooŠkolu, kde jsou výukové okruhy pro mateřské školy (Vyprávění žabího prince, Dobrodružství papouška Artura, S oslíkem za zvířátky), pro základní školy (kde lze mj. jít na lov s vlky a rysy, případně stopovat zvířata), ale také pro ústavy a sociální péči.

Bonusem pro každého návštěvníka je od roku 2006 Expozice Rajské ostrovy. Po předložení vstupenky ze zoo je totiž možné se na plavbu po Rajských ostrovech vydat zcela zdarma a navštívit faunu i flóru mořského korálového útesu, živočichy tropických pralesů, polopouští či mangrovových pobřeží.

Brněnská zoo a Brněnská přehrada

Pokud budete chtít stihnout více věcí současně, kousek od brněnské zoo se nachází Brněnská přehrada i s možností se projet na parníku, případně přírodní památka Skalky. Samotná zoo na první pohled ničím nevyniká, různým stoupáním do vrchu dokonce připomíná pražskou zoo.

Nachází se zde však třeba Stanice mladých přírodovědců, kde se děti učí o zvířata starat a rozumět jim. Hodně jich různá zvířátka adoptovalo. Na říjen se pak chystá průvod halloweenských masek zahradou.

Žhavou novinkou je narození mláděte jaguarundi, prvního v historii zoo.

Lesní minizoo v pražské Chuchli

Pokud už vás omrzela zoo v pražské Tróji, můžete navštívit lesní minizoo. Jedna je před Zbraslaví pod kopcem Závist, druhá – větší – v Chuchli. Jestliže budete chtít děti unavit co nejvíce, nejezděte sem autobusem MHD ze Smíchovského nádraží, ale jeďte do Braníka a odtud pěšky přes železniční most. Je tu docela pěkná vyhlídka a nemusíte se bát, cesta pro pěší je široká a dobře oddělená od kolejí. Pak už stačí jen přejít podchodem u zastávky Malá Chuchle rušnou silnici a kolem kostela a objektů bývalých lázní zamířit do chuchelského kopce a v jeho půlce zahnout doleva.

Místní zoo nabízí možnost podívat se zblízka na daňky, muflony, kozy, ovce, divoká prasata, výra, sovy, lišky, mývaly, rysa, pávy, bažanty, káně, vrány a mnohá další zvířata. Celkem je tu odhadem na padesát, šedesát klecí plus výběhy. Pro děti je k dispozici hřiště s průlezkami, houpačkami a pískovištěm, o víkendu pro rodiče od dvanácti hodin i občerstvení.

Safari ve Dvoře Králové

Letos došlo určitých změn i známé české safari ve Dvoře Králové. Od 1. června sem mohou návštěvníci vjíždět vlastními auty nebo autobusy. Promítlo se to však na zvýšení vstupného. Vstupenka pro dospělého zdražila ze 170 na 290 korun, pro děti, studenty a seniory vstup zdražil ze 100 na 190 korun.

Trasa je dlouhá šest kilometrů a na 50 hektarech se nachází až 600 afrických zvířat. Skoro 30 hektarů areálu se projíždí přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Ve zbylé části zvířata, například nosorožce, žirafy či lvy, oddělují od návštěvníků příkopy a oplocení.

Při jízdě po safari však kromě dvou vyhrazených míst není možné z auta vystoupit. Lze však mít otevřená okénka a na silnici kdykoliv zastavit a fotografovat. Celkem se může po safari pohybovat 550 aut.