Příběh planety Země

Kde: Praha, Národní muzeum

Kdy: do 6. 7. 2010

Co zde uvidíte: Hlavní výstavní projekt Národního muzea rozhodně stojí za návštěvu. Vstou-píte zde totiž rovnou do nitra Země a jako z oběžné dráhy si můžete prohlédnout její povrch a prolétnout se mezi planetami. Vejít můžete i dovnitř sopky, podívat se na období od vzniku života až po vrcholný ekosystém a nesmírně zajímavou součástí výstavy je i nová kostra dino-saura, anebo odlitek nejkompletnější kostry dinosaura rodu Australopithecus, který u nás uvi-díte vůbec poprvé.

Vstupné: 150 Kč dospělí, 100 Kč děti, každé první pondělí v měsíci vstup zdarma

Více na: http://planeta-zeme.cz

Krásy tropů

Kde: Brno, Moravské zemské muzeum, Biskupský dvůr

Kdy: do 12. 3. 2010

Co zde uvidíte: Největšího brouka, anebo největšího motýla na světě – i to můžete nyní spat-řit v Brně. Výstava krásy tropů představuje faunu celého světa a je rozdělena do čtyř oblastí: australské, etiopské, neotropické a indomalajské. Mezi nejzajímavější exponáty patří obří te-sařík z Jižní Ameriky, který dosahuje 20 cm a největší motýl martináč z jihovýchodní Asie s rozpětím křídel třicet centimetrů.

Vstupné: 30 Kč dospělí, 15 Kč děti

Více na: www.mzm.cz

Zašlé časy v maringotkách

Kde: Prachatice, Muzeum české loutky a cirkusu

Kdy: do 28. 2. 2010

Co zde uvidíte: Zajímavá výstava pro celou rodinu nabídne pohled do zákulisí cirkusu – re-spektive do života lidí v maringotkách. Kromě předmětů, které byly součástí jejich vybavení, budou k vidění modely maringotek a cirkusů, originální artistické a krotitelské kostýmy a rekvizity. To vše je doplněné bohatým fotografickým a výtvarným materiálem ze sbírek Di-vadelního oddělení Národního muzea.

Více na: www.nm.cz

Sněhové království 2010

Kde: Lyžařský areál Poustevny, Frenštát pod Radhoštěm

Kdy: 11. – 17. 1. 2010

Co zde uvidíte: Pouze pár dní v roce máte možnost vidět neobvyklou výstavu, která nadchne malé i velké. V lyžařském areálu Pustevny vás totiž čeká přehlídka obřích soch ze sněhu a ledu. Umělci tvoří díla ze sněhových válců o výšce i průměru tři metry, objemu 22 metrů krychlových a hmotnosti 11 tun. Ledové sochy zase vznikají z ledových bloků o celkové hmotnosti až 700 kilogramů. Sochy pak hodnotí odborná porota a v neděli 17. 1. pak všechny čeká vyhlášení nejlepší z nich.

Více na: www.frenstat.info

Tajemná Indonésie

Kde: zámek Lednice

Kdy: do konce roku 2010, sobota a neděle 11-16 hod.

Co zde uvidíte: Výstavu, která potěší děti i rodiče, najdete v areálu lednického zámku. Stačí vejít a rázem se ocitnete v jiném světě. Projít se můžete indonéskou džunglí, ve které je vybu-dován vodopád, tropická říčka s jezírkem, odvážný chodník tropy, či visutý most z ratanu. Uvidíte tropickou vegetaci (banánovníky...) s orchidejemi, ptáky, bohatou faunou, brouky, strašilkami i překrásnými motýly. Vystavěna je i stromová chýše Korowai (kmen, žijící vysoko v korunách stromů), chýše horského kmene Dani s vyuzenou lidskou mumií, spousta luků, šípů, oštěpů, soch, fotek a dalších věcí, díky nimž se budete cítit jako uprostřed Indonésie.

Více na: www.livingstone.cz