24. 12. Štědrovečerní televizní menu: Souboj pohádek Hynka Bočana

Tip České televize: Láska rohatá

Veřejnoprávní televize představí novou českou pohádku a do boje o přízeň diváků vysílá Lásku rohatou. Příběh vypráví o dvou podvodnících, kteří se vydávají za pekelníky a nakonec se jimi i stanou. Do jejich nekalých praktik zapadá i čert-nešika v podání Jirky Mádla. Ten si zahraje po boku Jiřiny Bohdalové, která se s grácií zhostila úlohy čertovské babičky. Nebyla by to pravá pohádka, kdyby v ní chyběla vedle hlouposti, závisti a zla i láska a štěstí.

Režie: Hynek Bočan (2009)

Naše hodnocení: 80 %

Tip televize Nova: S čerty nejsou žerty

V pořádně pekelném ději se ponese dnes už kultovní pohádka S čerty nejsou žerty. A opět vás dostanou hlášky Petra Nárožného coby kaprála nebo macechy Doroty Máchalové v podání Jaroslavy Kretschmerové. Ta se snaží připravit svého nevlastního syna Petra (Vladimír Dlouhý) o dědictví po jeho otci. Společně se zámeckým správcem (Viktor Preiss) se snaží Petra zbavit, a pošlou ho i na vojnu. Chamtivá macecha ale nakonec skončí v pekle. Ani v této pohádce nechybí láska, přátelství a dobrota. Těšit se můžete na další skvělé herecké výkony Ondřeje Vetchého (čert Janek), Josefa Kemra (kníže) nebo Karla Heřmánka v roli Lucifera.

Režie: Hynek Bočan (1984)

Naše hodnocení: 100 %

25. 12. Zábava na Boží hod vánoční: Sůl je nad zlato a drak není zlý

Tip televize Prima: Byl jednou jeden král

Další český pohádkový skvost, který nesmí o Vánocích chybět na televizních obrazovkách. Tři princezny milují svého otce, ale každá jinak. Zatímco jedna krále (Jan Werich) miluje jako zlato, druhá jako zlato v hrdle a nejmladší Maruška má ráda tatínka jako sůl. Jenže toto přirovnání se otci nelíbí a hodnou a chytrou dceru vyžene z domu. Pak se ji snaží marně dokázat, že bez soli jde žít. Svou premiérovou roli dostala ve filmu mladičká Milena Dvorská coby nejchytřejší dcera a zahrála si tehdy vedle krále komiků Vlasty Buriana – poradce krále Atakdále.

Režie: Bořivoj Zeman (1954)

Naše hodnocení: 90 %

Tip televize Nova: Za humny je drak

Česká pohádka, která nadchne hlavně nejmenší televizní diváky, kteří si určitě zamilují hodného dráčka Mráčka. Ten se usadí v jednom malém království. Při lovu na monstrum narazí královy lokajové a strašlivý příběh o setkání s drakem vylíčí králi. Ten pak vyhlásí odměnu za jeho zabití. Jenže na palouku se s ním potkává dcera uhlíře Patočky Liduška a chystá se krále přesvědčit, že drak je hodný a nikomu neublíží. Asi herecky nejvýraznější je v této pohádce vtipná role krále v podání Jiřího Císlera. V roli uhlíře se představil slavný herec Josef Kemr.

Režie: Radim Cvrček (1982)

Naše hodnocení: 65 %

Tip televize Nova: Pyšná princezna

Černobílá klasika, která se zlatým písmem zapsala do dějin české kinematografie. Král Miroslav (Vladimír Ráž) se v převleku zahradníka vydává do Půlnočního království žádat o ruku nesnesitelně pyšnou princeznu Krasomilu (Alena Vránová). Jenže pan král je ňouma, který poslouchá jen své tři vykutálené rádce a sám se nedokáže o ničem rozhodnout. Miroslav si postupně získává srdce princezny. Když ho rádcové vyhodí, protože se jim nezamlouvá, dá se s ním na útěk i Krasomila.

Režie: Bořivoj Zeman (1952)

Naše hodnocení: 90 %

26. 12. Filmový klub na Štěpána: Čekají vás "erbenovky"

Tip televize Nova: Třetí princ

Pohádka vznikla na motivy Karla Jaromíra Erbena a natáčela se v krásném prostředí Adršpašských skal. I když je místy poněkud ponurá, líbí se hlavně kvůli hereckému obsazení hlavních rolí. Před kamerou se opět setkává královské pohádkové duo Libuše Šafránková a Pavel Trávníček. Princ Jaroslav se vydá do světa najít své zmizelé bratry, kteří se kdysi pobláznili do tajemných princezen z obrazu. Bohužel ale nedokázali splnit podmínky sňatku a zkameněli. I jeho však potká neblahý osud, neštěstí je tu jeho dvojče, Jaromír.

Režie: Antonín Moskalyk (1982)

Naše hodnocení: 75 %

Tip České televize: Obušku z pytle ven

A tuhle taky znáte a milujete! I když je staršího data, ve vánočním čase vždycky potěší. A navíc je tolik poučná. Potulný muzikant bloumá světem, a když dostane hlad, navštíví hospodu. Zahraje písničku a místo slíbených dobrot, dostane jen krajíc chleba a neviditelnou jitrnici. Jako dobrák se ale rozdělí o chleba s kouzelným dědečkem a získá od něj dary, o které brzy přijde. Dobro však nakonec stejně zvítězí. Nezapomenutelně se divákům do paměti zapsal Ladislav Pešek v hlavní roli tuláka. Zdárně mu sekundovali hostinský Josef Beyvl či František Smolík v roli stařečka.

Režie: Jaromír Pleskot (1955)

Naše hodnocení: 80 %

Tip televize Tv Barrandov: Zlatovláska

Krásná princezna se zlatými vlasy, kuchař Jiřík a zlý král – to jsou hlavní postavy známé hudební pohádky. Babička v podání Marie Rosůlkové přinese králi (Jiří Holý) zázračnou rybu. Ten kdo ji sní, porozumí řeči zvířat. Kuchtík (Petr Štěpánek) nesmí ani sousto ochutnat. Přes přísný zákaz ale kousek sní. Prozradí se u krále a místo stětí hlavy musí svému pánovi přivézt Zlatovlásku (Jorga Kotrbová). Získat nádhernou pannu nebude ale tak snadné, naštěstí najde pomoc v říši zvířat.

Režie: Vlasta Janečková (1973)

Naše hodnocení: 70 %

30. 12. Dostane vás zase Mrazík

Tip televize Nova: Mrazík

Macechy prostě patří do pohádek. Jedna se svojí ošklivou dcerou Marfušou proslavila i známou ruskou pohádku Mrazík. Na televizní obrazovky se vrací se železnou pravidelností mezi vánočními svátky. Těšte se na ušlápnutou Nasťu, jejího chrabrého nápadníka Ivánka, partičku loupežníků, starostlivého dědečka Mrazíka a Františkem Filipovským skvěle nadabovanou čarodějnici.

Režie: Alexandr Rou (1964)

Naše hodnocení: 85 %

1. 1. Novoroční nášup

Tip televize Nova: Nejkrásnější hádanka

Lakomý a bohatý sedlák má hodnou a hezkou dceru, do které se zamiluje Matěj. Boháč chce ale Majdalenku provdat za zámožného muže a dobrák Matěj je mu trnem v oku. Než svoji milou ale získá, ocitne se na královském hradě, kde si vyhádá ruku princezny. Tu ale odmítne. Později upadne do rukou loupežníků, a jak se s nimi popasuje, zjistíte, když na Nový rok usednete k televizní obrazovce. Z hereckých osobností uvidíte Jana Dolanského, Veroniku Kubařovou, Ladislava Potměšila, Taťánu Medveckou či Miroslava Táborského.

Režie: Zdeněk Troška (2008)

Naše hodnocení: 70 %

Tip televize Prima: Dařbuján a Pandrhola

Dařbuján (Jiří Sovák) má jedenáct dětí a dalšího potomka na cestě. Uživit celou rodinu je nad jeho síly. Když se dítě narodí, potřebuje mu najít kmotra. Pánaboha ale odmítá, protože prý není spravedlivý ke všem. Vybere si tedy nakonec Smrťáka. Uzavřou mezi sebou ale úmluvu. Kuba začne léčit nemocné. Pokud smrtka bude stát u nohou, pacienta vyléčí, když u hlavy čeká ho jistý konec. Dařbuján ale úmluvu přece jen jednou poruší, když pomůže chamtivému Pandrholovi (Rudolf Hrušínský). Jak celý děj dopadne? Dívejte se první den v roce.

Režie: Martin Frič (1959)

Naše hodnocení: 75 %