Co je sous vide vaření?

Sous vide je kuchařská metoda, která vznikla v mekce umění a znamenité kuchyně - ve Francii v 70. letech. Nejprve sous vide techniku využívali kuchaři na přípravu jemných husích jater, tzv. foie gras. Od té doby si metodu sous vide oblíbili šéfkuchaři po celém světě, kteří považují sous vide za nejdůležitější technologický přínos do kuchyně od vynalezení mikrovlnné trouby. Slovo sous vide v překladu z francouzštiny znamená „ve vakuu a můžeme ho označit také jako pomalé vaření, což zapadá do současného konceptu zpomalování a udržitelnosti.

Souse vide metoda spočívá ve vaření jídla v umělohmotném vakuu, které je vzduchotěsné. Potraviny ve vakuu se vaří v souse vide vařičích ve vodní lázni při nízko nastavené teplotě od 55°C do 78 °C. Teplota i doba přípravy jídla pomocí sous vide závisí na konkrétním druhu potravin.

Proč byste měli vyzkoušet sous vide techniku?

V první řadě se sous vide vaření opatí z ekologického i ekonomického hlediska. Kromě toho těchto 5 důvodů Vás přesvědčí o tom, že sous vide opravdu musíte vyzkoušet!

  • Potraviny připravené sous vide metodou si zachovají svůj objem, vitamíny a minerály.
  • Sous vide jídlo je plné šťávy a přirozené chuti.
  • Není třeba kontrolovat proces vaření jídla. Jednoduše nastavíte teplotu a čas vaření a můžete věnovat jiné činnosti, nebo si jen tak vyložit nohy a těšit se na chutný oběd či večeři.
  • Ingredience, které uskladníte v sáčcích vydrží déle a zaberou méně prostoru v chladničce či v mrazničce.
  • Metoda sous vide představuje zdravější způsob přípravy jídla v porovnání s klasickým pečením či smažením.

Které potraviny můžeme připravit pomocí sous vide metody?

Sous vide techniku ​​můžete použít při přípravě zeleniny, ovoce, vajec, ryb, korýšů, měkkýšů i všech druhů masa.

Ptáte se jak připravit jídlo metodou sous vide? Čerstvé ingredience spolu s pepřem, bylinkami, česnekem a máslem (dle potřeby) vložte do speciálního plastového vakua, následně odsajte vzduch z vakua pomocí vakuovačky. Tento způsob vaření zanechá jídlo čerstvé a můžete jej klidně i uskladnit v lednici či v mrazničce. Vakuováním se díky odčerpání vzduchu přirozeně prodlužuje životnost potravin, takže sous vide vaření je ekologicky i ekonomicky výhodná metoda. Následuje příprava vodní lázně. Zahřejte vodu na požadovanou teplotu – tu zjistíte podle tabulky doporučených časů a teploty vaření sous vide metodou. Ingredience s vybraným pepřem připravené ve vakuu dále vložíme do vodní lázně, počkáme potřebný čas. Sous vide je vaření při nízkém stupni teploty, proto je zapotřebí delší doba přípravy potravin.

Zaujala Vás sous vide metoda?

Máme pro Vás skvělou zprávu! Pro přípravu jídla sous vide technikou Vám postačí pomalý hrnec sous vide hrnec. Restaurace připravují šťavnaté steaky, křupavou zeleninu či delikátní ryby pomocí speciálního sous vide vařiče, avšak domácí přípravu dokonalých pochoutek hravě zvládnete i Vy.

Sous vide hrnce fungují jako profesionální vařiče. Jedná se o hliníkové hrnce, které se snadno obsluhují. Výkon sous vide hrnce může být 300 W - 55O W, přičemž zahřívá 5 l - 6l vody. Sous vide hrnec má zabudovaný led displej, kde můžete nastavit teplotu ve škále od 40°C do 99°C s odchylkou vaření 1°C a také potřebnou dobu vaření.