Inflace roste. Za stejné množství peněz si pořídíme méně. To pak znamená, že jestliže necháme naše peníze pasivně ležet na bankovních účtech, jejich hodnota bude klesat. Takže i když se chováme spořivě a neutrácíme vše od výplaty k výplatě, chudneme.

Zlato zvítězilo nad nemovitostmi

Ještě několik týdnů zpátky se předháněli finanční poradci v tom, jestli se více vyplatí investovat do nemovitostí, nebo nakoupit investiční zlato. Dnes už vám doporučí pouze zlato. Nemovitosti už byly podezřelé dříve. Zejména proto, že pokud jste měly jejich financování postaveno na příjmu z pronájmů, zejména krátkodobých, třeba jako součást Airbnb, během koronaviru jste o tyto příjmy přišly. Pokud jste z tohoto příjmu platily hypotéku, šly jste ne na nulu, ale do mínusu. Kdo to takto dělal? Třeba lidé, kteří si tímto způsobem chtěli do budoucna zajistit bydlení – větší a kvalitnější než to dosavadní. Ale i ti, kdo se snažili na nemovitostech vydělat. Teď nám však už nechybí pouze turisté.

Ceny nemovitostí se radikálně zvedly. Zvedají se i ceny již objednaných nemovitostí. Developeři mají vesměs ve smlouvě možnost cenu zvedat podle aktuální situace na trhu. A ta je špatná. Extrémně roste cena stavebních materiálů, včetně dřeva, je jich nedostatek a chybí též řemeslníci. Takže investovat dnes do nemovitostí je skutečně spíše adrenalinové dobrodružství, než způsob, jak vydělat, či alespoň neprodělat. Se zlatem je to jiné. Jeho cena vibruje pouze minimálně, odborníci vesměs předpokládají, že nárůst ceny zlata v nejbližších deseti letech bude extrémní. Takže jestli má dnes do něčeho smyl ukládat své peníze, tak do investičního zlata.

Pro koho se hodí investiční zlato?

Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík, jeden z největších odborníků na investování do zlata u nás. Z jeho slov plyne velká změna v myšlení lidí, pokud jde o investování do zlata. To už dávno není jen pro bohaté. Právě naopak.

Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Trtík.

Do zlata dnes investují stále více drobní střadatelé. Klidně po malých částkách, z každé výplaty. Řada lidí své peněžní úspory proměnila na zlato. Inflace, ale i nejistá doba, dokonce elektronické útoky na účty, to vše lidi motivuje k tomu, aby svůj majetek drželi v ruce. O zlato je též zájem proto, že je extrémně výhodnější než jakékoliv jiné investice. Zájem upadl i o stříbro, přestože jeho potenciál je velice slibný. Jedině zlato však může nabídnout benefit, že jej nakoupíte o 21 % levněji. Je totiž osvobozeno od DPH. To z něj dělá investiční hit u malých střadatelů, pro které je 21% úspora nepřehlédnutelnou.

Jak investovat do zlata?

Pro uchování hodnoty majetku je nutné investovat výhradně do investičních zlatých slitků (zlaté cihly) a do investičních zlatých mincí. Jenom investiční zlato je zvýhodněno, pokud jde o DPH. U nás se investiční zlato nevyrábí, takže jsou hitem švýcarské slitky Argor Heraeus a z investičních mincí pak především rakouské Wiener Philharmoniker. Investičním zlatem není surové zlato, zlaté šperky, ani finanční produkty obchodující se zlatem, včetně spoření do zlata. Ani u něj zlato totiž fyzicky nevlastníte.

Řada lidí si plete investiční zlaté mince s numismatickými. Oplatí se investovat i do nich?

Rozhodně nejde o investiční zlato se všemi jeho benefity. Cena numismatických mincí se odvíjí od jejich sběratelské hodnoty, uměleckého ztvárnění či dokonce historického významu. Nejde tedy o produkt, kterého cena by byla závislá výhradně na aktuální ceně zlata na trhu. Ano, numismatické mince mají svoji hodnotu, ale jako investice se hodí spíše pro numismatiky. Objevují se ale i výjimky. Za takovou se považují i svatováclavské dukáty, jejichž podobu ustanovil Karel IV. V limitovaném množství se razí i dnes a jsou vysoce ceněnou sběratelskou raritou – mezi odborníky i laiky.