Přemýšlíte nad výhodami a nevýhodami zasklení vašeho balkonu či lodžie? Díky této vychytávce vám bude tento prostor sloužit celoročně a nemusí to být pouze odkladiště méně potřebných věcí. V článku se dozvíte, jaká pro a proti může zasklívání balkonu mít.

Jaký je rozdíl mezi balkonem a lodžií?

Balkon je stavba, která se nachází mimo průčelí budovy. Ve skutečnosti se jedná o plošinu se zábradlím, která se zpravidla nenachází na úrovni podlahy a je nutně vyztužena nosníky, které vyčnívají ze zdi.

Na rozdíl od balkonu je lodžie umístěna uvnitř budovy, ve většině případů je obklopena třemi zdmi. Díky své konstrukci je lodžie jedinou jednotkou s místností, ke které je přilehlá.

Zjednodušeně řečeno tedy balkon z vašeho bytu „trčí" ven a lodžie je uvnitř stavby.


Zdroj: Optimi.cz

Ať už máte to, či ono, můžete prostor využít k obdobným činnostem, jako je snídaně, kafíčkování, víno, sušení prádla, prostor pro relax, případně pěstování bylinek, květin a dalších rostlin.

Výhody, proč mít balkon zasklený

+ Zvětší se obytný prostor

Zvýšíte tak kvalitu svého bytu.

Získáte chráněný prostor, kde se dají pěstovat rostliny, v klidu u stolku popíjet kávu a pozorovat měnící se přírodu.


Zdroj: IKEA

TIP: Žijete v bytě a chybí vám zahrádka? Pohráváte si s myšlenkou, že byste začali rádi s pěstováním? Začněte s rajčaty. A jak na to? Pěstování rajčat na balkoně není příliš složitě, jen je důležité řídit se základními pravidly.

  • Výběr odrůdy – pro začátečníky je vhodné vybírat mezi keříčkovými (pěstujte spíše v nádobách než v truhlících, top je cherry odrůda Vilma), případně tyčkovými odrůdami (pro začátečníky odrůda F1).
  • Správná zemina – běžný zahradnický substrát smíchejte s rozleželým kompostem a do spodní části nádoby, ve které budete rajčata pěstovat, dejte chlévský hnůj nebo nasekanou trávu, která se bude při rozkladu zahřívat.
  • Výsadba sazenic rajčat – vhodné jsou samozavlažovací květináče o velikosti alespoň 350 x 350 mm. Nádobu naplňte substrátem a humusem a rostliny zasaďte ne hlouběji než 10 cm.
  • Vhodné umístění – rajčata potřebují sluneční svit, ale neprospívá jim vlhké prostředí. Rajčatům se nejlépe daří na balkonech a lodžiích, které jsou orientované směrem na jih a na západ.

+ Omezení prašnosti

Uvádí se, že zasklením balkonu se omezí prašnost v přilehlém pokoji až o 90 %, což je hlavně ve velkých městech velká výhra -> méně uklízení v bytě.

+ Zvýšení bezpečnosti

Zasklený balkon je pro zloděje větší překážka než otevřená varianta.

+ Úspora energie

Ušetříte energii za vytápění (asi 20-30 %).

+ Ochrana před létavci

V kombinaci se sítí v oknech se vyhnete náletům nepříjemných komárů, vos či jiného hmyzu. Brání i například náletům holubů. Zasklení je lepší, účinnější a rozhodně vzhlednější varianta oproti CDčkům rozvěšeným na balkoně.

Na co si dát pozor?

- Zvýšené riziko vzniku plísní

Na skle se může kondenzovat voda, což zvyšuje vlhkost v balkonovém prostoru. Dá se tomu bránit pravidelným větráním.

- Skleníkový efekt

V létě může být na zaskleném balkoně horko, hlavně na jižně orientované straně domu. Pokud se tomuto problému chcete vyhnout, je třeba zvolit vhodné zastínění a vybrat kvalitní zasklení.

- Čištění skel

Hlavně ve městech zasklený balkon či lodžie zabraňují vnikání prachu do domu, o to více jich zůstane na vnějším skle a je tak nutná údržba.

Cenová náročnost

Na kolik peněz vás zasklení vyjde? Cena se liší dle velikosti balkonu či lodžie, a také v závislosti na použitém materiálu. Při zasklení vrchní i spodní části klasické panelákové lodžie cena vychází zhruba v rozsahu od 18 000 Kč až 25 000 Kč.

TIP: Jsou věci, na kterých se nevyplatí šetřit, a zasklení patří mezi ně. Proto doporučujeme nechat si zasklít váš balkon nebo lodžii od profesionálů na bezrámový systém.