Proč si pořídit základní kousky?

Základní kousky se hodí do šatníku naprosto každé ženě. Možná preferujete sportovní styl, ale i tak byste měla vlastnit kousky, které se hodí do divadla, na pracovní schůzku, večírek nebo jinou společenskou akci. Navíc, když si oblečení koupíte v neutrálních barvách, kombinace vymyslíte raz dva. A to se hodí hlavně pro ženy, které módu nechtějí řešit.

Kvalita je víc než kvantita

S barvami to nepřehánějte. Vhodnou volbou je bílá, černá, šedá, modrá a béžová. To samé se vzory a střihy. Zaměřte se hlavně na kvalitní kousky, které bez problému unosíte i několik let. Před nákupem si prohlédněte materiál, švy a zpracování (prozkoumejte fotky). Už na první pohled většinou poznáte, jestli byste do daného kousku měla nebo neměla investovat. Co se týká peněz, nebojte se připlatit pár stokorun navíc.

Základní oblečení by vám mělo vydržet delší dobu než jednu dvě sezóny. Dobrou volbou je kupovat základní kousky ve fashion outletu, kde se dá snadno ušetřit. Ušetřené peníze investujte třeba do vlněného kabátu.

Oblečení na horní polovinu těla

Při nákupu triček, košil, sak a kabátů se zaměřte na oblast ramen. Při předpažení vás nesmí látka tahat v ramenou. To samé s délkou rukávů. Při předpažení by měl okraj rukávu dosahovat minimálně na zápěstí. Pokud je rukáv kratší, zvolte jiný kousek. Při zkoušení udělejte pár pohybů, oblečení musí padnout jako ulité. U košile si dejte pozor, aby se vás nepříjemně netáhla přes hrudník.

Trička s různě dlouhým rukávem

Pokud je to možné, vyberte tričko z modalu. Modal je materiál, který má samá pozitiva. Příjemný na dotek, dobře saje, nežmolkuje, nevytahuje se a barva zůstává i po vyprání stále zářivá. Každé roční období si žádá jiný typ trička/topu. V létě využijete tílko, na podzim triko s krátkým rukávem a v zimě tričko s dlouhým rukávem. Co se týká barev, držte se klasiky – černá, bílá, béžová. Tyhle barvy lze jednoduše zkombinovat se sukní, džínami i šortkami.

Dobře padnoucí košile je základ

Určitě se vám už někdy stalo, že vám chyběla klasická košile. Je to kousek, který jde nosit na mnoho způsobů a míst. Schůzka, svatba, rande, večeře, no prostě opravdu kdekoliv. Vybrat střih košile není úplně lehké. Někomu sluší košile v rovném střihu, někomu vypasovaná. Nezapomeňte, že vám košile nesmí pnout přes prsa. Zaprvé to nevypadá dobře a zadruhé z toho může být pěkný trapas.

V případě bílé košile si dávejte pozor na to, jak moc je průhledná. U některých košil vás nezachrání ani béžové spodní prádlo. Přejete si zajímavou, ale přesto elegantní košili? Zvolte vázanku. Je to výrazný prvek, ale není vulgární, ani rušivý.

Kvalitní sako unosíte i k sukni

Sako, které vám padne jako ulité, je naprosto nepostradatelné. Navíc se v dnešní době vyrábí v různých délkách. Určitě se nezapomeňte poohlédnout po saku v prodloužené délce až do půlky stehen. Sluší vysokým i menším ženám. A v kombinaci s minišaty? Krása. Stejně jako u košile, existují saka vypasovaná a rovná. V posledních letech jsou oblíbená saka rovného střihu. Elegantní, ale zároveň velmi pohodlná.

Vlněný kabát zahřeje

Nosit vrstvy oblečení, které při každém svlékání překáží? Zainvestujte do teplého kabátu z vlny, která nejen že vypadá na první pohled opravdu dobře, ale zároveň vám vydrží několik let. Pamatujte, že by ve složení mělo být min. 30 % vlny. Stejně jako u sak, je oblíbený rovný oversized střih, který nikde netlačí. V ideálním případě byste měly vlastnit min. 3 vlněné kabáty - černý, béžový a bílý. Ale pro začátek stačí černý kabát.

Kalhoty a sukně musí hlavně dobře sedět

Vybrat správné triko není nijak náročné. To v případě kalhot bohužel neplatí. U těch se musíte snažit o trochu víc. Nezapomeňte se změřit a dané míry napsat do poznámek v telefonu. Díky tomu budete vždy vědět, co by vám teoreticky mělo padnout. Určitě se podívejte i na tabulky velikostí, které bývají v každé zemi jiné.

Elegantní kalhoty rovného střihu

Rovný střih sluší všem. Perfektně skrývá nedokonalosti. A když pod takové kalhoty oblečete boty na podpatku? Vynikající volba. Jak kalhoty vybrat? Musí sedět v pase. Ale nesmí být zase moc těsné, aby se do vás při sezení nepříjemně nezařezávaly. Délka by měla být nejlépe pod kotníky či k patám. Existují i kalhoty ve zkrácené délce, ale ty jsou spíše volnočasové.

Dobře padnoucí džíny

Džíny se už dávno nenosí jen jako pracovní oděv. Dobře padnoucí džíny tvarují postavu a vypadají naprosto úžasně. Před nákupem zkontrolujte složení. Určitě byste tam měly najít nějaké procento elastanu, jež zajistí pružnost. V šatníku by vám neměly chybět černé, modré a bílé džíny. Určitě si nekupujte kalhoty s nízkým pasem, ty už se roky nenosí, protože nikomu nelichotí, a navíc působí vulgárně. Co se týká střihu, nejvhodnější budou straight kalhoty, které sluší všem postavám. Ženy s širšími stehny mohou zkusit bootcut džíny, které se od kolen mírně rozšiřují, což krásně zvýrazňuje postavu.

Sukně do společnosti i ven

Dvě sukně, které by měla mít každá žena? Džínová a pouzdrová. Džínová sukně je hravá a v letním období nepostradatelná. Dá se kombinovat snad s každým topem a košilí. Pouzdrová sukně je elegantnější, takže ji využijete i v práci nebo na společenské akci. Co se týká délky, držte ji okolo kolen. Menší ženy by sukni měly mít lehce nad koleno. Pokud máte širší lýtka, nenoste sukně v ¾ délce. Nebude vám vůbec lichotit. Krátký rozparek na stehnu nebo vzadu je zajímavý prvek, kterého se nemusíte bát.

Držte se klasiky

Při výběru se zaměřte na kvalitu zpracování, materiál, velikost a barvu. Držte se základních barev, které se dohromady netlučou. Díky tomu bude skládání outfitů mnohem jednodušší a výsledek jistější. Přejeme vám, abyste vybrali správně.