Původně měl závěrečný zápas tohoto ročníku hostit Mnichov, ale jeho pořadatelství se kvůli pandemii o rok posunulo. Do Ligy mistrů se probojuje pouze třicet dva nejlepších týmů z uplynulé sezóny a předkol, trofejí pro vítěze je „ušatý pohár“. Celkově jde už o 67. ročník Ligy mistrů a 30. od zavedení nového formátu, respektive změny názvu. Soutěž je pořádána unií evropských fotbalových asociací UEFA.

Obhájcem titulu z minulé sezóny je londýnská Chelsea FC, která porazila v portském finále další anglický klub – Manchester City poměrem 1:0. Rozhodující branku utkání vstřelil Kai Havertz. Nejlepším střelcem uplynulého ročníku pak byl s 10 brankami Erling Håland reprezentující německý Dortmund. Nejúspěšnějším celkem v historii Ligy mistrů je pak španělský Real Madrid, který získal cennou trofej celkem už třináctkrát.

Z českých týmů postoupila do Ligy mistrů naposledy pražská Slavia, která neprošla v sezóně 2019/2020 přes základní skupinu, ve které narazila na španělskou Barcelonu, německou Borussii Dortmund a italský Inter Milano. V uplynulém ročníku Slavia nestačila na dánský Midtjylland. Největším úspěchem českého týmu je pak patrně třetí příčka pražské Sparty v sezóně 1991/1992, kdy se poprvé testovala skupinová fáze soutěže, zároveň šlo o poslední ročník PMEZ, který ovládla Barcelona.

Liga mistrů anebo co jste možná netušili

Real Madrid byl prvním týmem, který vůbec poprvé vyhrál Ligu mistrů. Poprvé se to madridskému týmu povedlo v sezóně 1955/56. Tentýž klub je také nejúspěšnějším týmem Ligy mistrů, v soutěži zvítězili celkem třináctkrát.

Španělské fotbalové kluby vyhrávaly Ligu mistrů nejvíce v Evropě, celkem jde o osmnáct výher. Podobně té je i v Evropské lize. Následují anglické kluby s třinácti trofejemi a italské kluby získaly dvanáct titulů. Německo zvítězilo v osmi ročnících, Nizozemsko v sedmi, Portugalsko v šesti a Francie ve čtyřech. Získat prestižní trofej dokázaly alespoň jednou i týmy ze Skotska, Rumunska a Jugoslávie. Nejlepším střelcem historie Ligy mistrů je Cristiano Ronaldo, následuje ho Lionel Messi, Raúl, Robert Lewandowski a Karim Benzema.

Anglický hudebník Tony Britten napsal text hymny Ligy mistrů UEFA v roce 1992 při jejím vzniku. Jako melodii použil adaptaci korunovační hymny „Zadok the Priest“ z Coronation Anthems Georga Fridricha Händela z roku 1727. Hymnu sbor zpívá ve třech jazycích – němčině, angličtině a francouzštině.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.