https://www.hobza.cz/

Na počátku byla velká pánev na smažení řízků a bufet s občerstvením u letního kina, dnes firma vyrobí přibližně 1,2 tuny křupavých bramborových lupínků za pouhou hodinu. Rodina Hobžových si zakládá na tom, že nevyrábí chipsy, nýbrž brambůrky. Ty totiž neprochází procesem blanšírování a zachovávají si tak charakteristickou bramborovou chuť, které jsme podlehli nejenom my, v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Polsku nebo za velkou louží – v USA. Firma se letos zaměřila na inovace ve výrobě a spustila novou výrobní linku, která zcela eliminuje veškerý zápach ze smažení.

Ekologie je dnes velkým tématem jak pro jednotlivce, tak i pro firmy. Nejinak je tomu i u Hobžů. Brambůrky jsou vyráběny nejen z těch nejlepších surovin, dle tradiční receptury, ale nově také inovovanou technologií s nulovým dopadem na životní prostředí. Olejové látky nejsou totiž vypouštěny do ovzduší, ale slouží jako zdroj tepla pro ohřev vody. Přitom vzniká odpadní teplo, které je využíváno k ohřevu teplé vody nebo vytápění samotného objektu. „Zajímavostí je, že ani když člověk vyleze nad střechu u vyústění páry z kotle, není schopen rozpoznat, že se jedná o výrobu smažení brambůrek," vysvětluje Libor Hobža, výrobní ředitel PETR HOBŽA SNACK.

Kromě toho spustila společnost také novou výrobní linku, která pomůže zčtyřnásobit kapacitu celé výroby. Jedná se o největší investici v historii celé firmy. Doposud firma vyráběla půl tuny brambůrků za hodinu, s novou technologií to budou brzy necelé dvě tuny bramborových lupínků za pouhou hodinu. „Po kompletním nainstalování nové technologie budeme schopni vyrábět šest různých příchutí najednou, zatímco v tuto chvíli vyrábíme pouze jednu," uzavírá Libor Hobža.

https://www.hobza.cz/