Strážnické brambůrky okupují naše spíže už více než 30 let. Ačkoliv je jejich receptura pořád stejná, způsob výroby se za ta léta značně proměnil. Firma Petr Hobža SNACK, a.s., tradiční výrobce brambůrků, totiž nainstaloval a spustil novou ekologickou linku. Ta díky inovované technologii zcela eliminuje veškerý zápach ze smažení a řeší tak problémy s dopadem na naše ovzduší.
Na počátku byla velká pánev na smažení řízků a bufet s občerstvením u letního kina, dnes firma vyrobí přibližně 1,2 tuny křupavých bramborových lupínků za pouhou hodinu. Rodina Hobžových si zakládá na tom, že nevyrábí chipsy, nýbrž brambůrky. Ty totiž neprochází procesem blanšírování a zachovávají si tak charakteristickou bramborovou chuť, které jsme podlehli nejenom my, v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Polsku nebo za velkou louží – v USA. Firma se letos zaměřila na inovace ve výrobě a spustila novou výrobní linku, která zcela eliminuje veškerý zápach ze smažení.
Ekologie je dnes velkým tématem jak pro jednotlivce, tak i pro firmy. Nejinak je tomu i u Hobžů. Brambůrky jsou vyráběny nejen z těch nejlepších surovin, dle tradiční receptury, ale nově také inovovanou technologií s nulovým dopadem na životní prostředí. Olejové látky nejsou totiž vypouštěny do ovzduší, ale slouží jako zdroj tepla pro ohřev vody. Přitom vzniká odpadní teplo, které je využíváno k ohřevu teplé vody nebo vytápění samotného objektu. „Zajímavostí je, že ani když člověk vyleze nad střechu u vyústění páry z kotle, není schopen rozpoznat, že se jedná o výrobu smažení brambůrek," vysvětluje Libor Hobža, výrobní ředitel PETR HOBŽA SNACK.
Kromě toho spustila společnost také novou výrobní linku, která pomůže zčtyřnásobit kapacitu celé výroby. Jedná se o největší investici v historii celé firmy. Doposud firma vyráběla půl tuny brambůrků za hodinu, s novou technologií to budou brzy necelé dvě tuny bramborových lupínků za pouhou hodinu. „Po kompletním nainstalování nové technologie budeme schopni vyrábět šest různých příchutí najednou, zatímco v tuto chvíli vyrábíme pouze jednu," uzavírá Libor Hobža.