Co je pasivní příjem

Pasivní příjem je pojmem pocházejícím z ekonomie. V současné době se jedná o poměrně mocné „zaklínadlo“. Spousta lidí po něm touží, řada zázračných projektů jej slibuje. Už méně lidí si však umí představit, co skutečně obnáší.

Jde o takový příjem, který vyžaduje minimální úsilí. Může to být i jednorázová činnost, která vám poté bude generovat pravidelný příjem. Tento typ příjmu také nevyžaduje významnou časovou investici nebo vaši fyzickou přítomnost na konkrétním místě.

Bylo by však omylem myslet si, že je zcela bez práce. Fungující pasivní příjem skutečně splňuje podmínku, že vás nestojí mnoho námahy. Nedostanete se k němu však zpravidla hned, jak si mnoho lidí myslí.

Na samém počátku vyžaduje určitě dostatek času, zkrátka nějakou dobu trvá, než se vám podaří jej vybudovat. Dále musíte provést nějakou akci. A v čase se o svůj zdroj pasivního příjmu i určitým způsobem starat.

Co může být pasivním příjmem

Jak pasivní příjem vybudovat? Nutné je začít investovat. Do čeho, to závisí na vašich zkušenostech a dovednostech.

První možností je investování do nemovitostí. Vlastní byt či dům lze pak dále pronajímat. Pronajmout je možno i pozemek. Tento zisk se stane pasivním příjmem. Nevýhodou takového postupu je vysoká vstupní investice.

Další možností je obchodování na burze. Investování do akcií je oblíbeným způsobem, jak vydělat peníze. Pasivní příjem lze vytvořit prostřednictvím tzv. dividendových akcií. Podobně mohou pasivní příjem generovat investiční fondy nebo dluhopisy.

Běžným způsobem, jak si vybudovat pasivní příjem, je také půjčování peněz formou tzv. P2P půjček. Úroky z půjček vám pak mohou dále vydělávat. Podobně lze investovat do některého perspektivního start-upu.

Možnou volbou je také reklama. Konkrétně reklama internetová. Monetizovat lze prostřednictvím reklamy provoz webových stránek, například vlastního blogu. Vyzkoušet můžete i prodej odkazů nebo affiliate marketing.

K dalším cestám, jak se finančně osamostatnit, patří například prodej autorských práv na uměleckou tvorbu nebo prodej online kurzu.

Proč chtít pasivní příjem

Pasivní příjem vytváří stabilitu. Představte si například situaci, že jste závislí na klasickém příjmu z docházení do zaměstnání. Vyžaduje se tedy od vás určitá pravidelně generovaná činnost, kterou se musíte zabývat několik hodin denně.

O svou práci však můžete přijít. Nebo v důsledku onemocnění či úrazu jednoduše nebudete moci ji určitou dobu vykonávat. Pak se vaše finanční situace zhorší a nemusíte být schopni dostát svým dosavadním finančním závazkům, jako je například hypotéka.

Vybudování pasivního příjmu vám umožní získat jistotu a finanční nezávislost. Navíc vám oproti klasickému docházení do zaměstnání vezme mnohem méně času. Získáte tak více prostoru na to, co vás baví a můžete se věnovat svým nejbližším.

Současně nebudete závislí na konkrétním místě. To vám umožní i cestovat. Jestliže navíc nyní na cestování nemáte ani prostředky, s pasivním příjmem je navíc získáte.

Pasivní příjem je zároveň cesta, jak nabýt mnoho zkušeností a v konkrétním oboru získat četné zkušenosti a dovednosti.

Co pasivní příjem není

Pasivní příjem určitě není podnikání. Jakkoli například podnikání v digitální sféře není závislé na vaší fyzické přítomnosti a pracovat můžete z domova nebo dokonce z karibské pláže, podnikání je druhem soustavné činnosti.

Jestliže byste se podnikání systematicky věnovat přestali, znamenalo by to i absenci příjmu. Právě to definici pasivního příjmu nesplňuje.