Pokud pravidelně sledujete obaly potravin, děláte jedině dobře! Z etiket se vždy dozvíte název, informace o výrobci, složení, trvanlivosti nebo zemi původu. A nejen to! Kvalitu výrobku zaručuje přítomnost log kvality na obalu. Nejznámějšími jsou Klasa, Regionální potravina, BIO „zebra“, EU „Bio list“, nebo značení Evropské unie. Pokud na obalu naleznete některé z nich, máte jistotu, že kupujete prověřené a kvalitní potraviny.

Připravte se! Hrajeme!

Pokud budete vyhledávat loga kvality na obalech potravin, můžete vyhrát jednu z 52 poukázek na nákup v hodnotě 5 000 Kč a více než 50 000 dalších cen. Stačí nakupovat potraviny se soutěžními značkami kvality, vystřihovat loga, nalepovat a posílat. Soutěžit můžete sami nebo v týmu od 10. 10. 2022 do 8. 1. 2023. Herní karty a více informací o soutěži naleznete na akademiekvality.cz.

Víte že…

Mezi nejčastější příčiny plýtvání potravinami v domácnosti patří:

  • znehodnocení potravin v průběhu skladování,
  • překročení data použitelnosti,
  • překročení data minimální trvanlivosti,
  • velké množství navařeného jídla,
  • neodpovídající kvalita koupené potraviny.

Před každou cestou do obchodu s potravinami je důležité získat přehled, co vlastně doma máme a co právě potřebujeme. Důležité je i sledovat informace o trvanlivosti a dodržovat pokyny výrobce, které se dočtete na obalech. Jedině tak nebudeme potravinami zbytečně plýtvat.

To a mnohem více o kvalitních potravinách, včetně receptů nebo tipů, jak chytře zabavit ty nejmenší, najdete na akademiekvality.cz.