Každá zahrada si zaslouží nějaké světlo

Kdo z nás se aspoň občas nevrací domů pozdě večer, kdy už všude kolem panuje černá tma, že si nevidíte ani na špičky bot? Kdo z nás se během letních večerů nechce ještě na chvíli usadit na křesílko nebo židličku, pozorovat hvězdy a užívat si ty krásné chvíle? Bez dobře vybraného venkovního osvětlení se nejen v těchto chvílích vážně neobejdete.

Jak vybrat venkovní osvětlení?

Nabídka osvětlení je široká, dělí se nejen podle patice žárovky, ale taky podle toho, zda jde o osvětlení vhodné do interiéru nebo exteriéru. Zatímco od interiérového svítidla očekáváme útulnou atmosféru v místnosti a dostatečné osvícení místnosti, na světlo ven klademe vyšší nároky. Přece jenom musí vydržet i působení větru a deště.

Víte, že interiérová svítidla bývají často vyrobena ze skla, plastu, dřeva nebo oceli, jejich stínítka pak z papíru, ta exteriérová nejčastěji bývají z kovu, hliníku, nerezové oceli a plastu?

Krok číslo jedna: Kam světlo vybíráte?

Potřebujete osvítit vstupní dveře, vjezd na zahradu, příjezdovou cestu, chodníček, terasu nebo zahradní jezírko? Základem je přizpůsobit výběr světla tomu, kde bude sloužit.

Víte, že třeba k osvětlení fasády jsou ideální volbou nástěnná světla, kolem chodníčků zase sloupkové osvětlení, pergolu zase rozzáří stylová zahradní lampa? Mezi venkovní světla patří třeba:

  • Venkovní nástěnná světla
  • Sloupová světla
  • Venkovní bodová světla
  • Sloupková svítidla
  • Zapuštěná svítidla
  • Venkovní stropní svítidla na přístřešky a verandy
  • Podvodní světla
  • Solární svítidla

Krok číslo dva: Venkovní světlo je třeba chránit před vodou a nečistotami

Už jsme to jednou zmínili. Na venkovní svítidla klademe vyšší nároky, musí si poradit i s deštěm a větrem. Jak je poznáte? Podle IP certifikace, která udává odolnost vůči pevným částicím a vodě. Označuje se písmeny IP a dvěma číslicemi, do exteriéru je minimem IP44, které je chráněno před vniknutím objektů o průměru 1 mm nebo větších a zároveň před stříkající vodou.

Třeba taková bazénová světla už ale musí mít krytí IP68 – jsou prachuvzdorná a mohou být ponořena do vody. Mnoho zápustných svítidel se může pochlubit krytí IP67, což je chrání před silným deštěm.

Krok číslo tři: Zamyslete se i nad spotřebou energie

Co si budeme povídat, od pořízení venkovních světel mnohé z nás odrazuje spotřeba energie. Doma si večer svítit musíme, ale venku? Když venkovní světlo dobře vyberete, není třeba se bát. Třeba taková LED světla mají spotřebu opravdu nízkou, navíc se mohou pochlubit dlouhou životností. A solární svítidla? Ty vaši peněženku nezatíží vůbec.