Erektilní dysfunkce ve vztahu představuje problém

Erektilní dysfunkce je rozšířená a někdy během života postihuje až 50% mužů. Nejde tedy o ojedinělé případy a ED lze vnímat jako společný problém.

Partnerův problém s erekcí může rozvinout sexuální dysfunkci i u žen. Začne jim scházet intimita, vzájemná přitažlivost a sexuální uspokojení. Tato negativa mohou vyústit až do sexuální frustrace, která bude trápit oba partnery.

Co by měla každá partnerka vědět o erektilní dysfunkci svého partnera?

Čím víc budete vy sama a váš partner vědět o ED, o to rychleji tuto nepříjemnou komplikaci zvládnete. Je důležité, abyste chápala, že jde o skutečnou diagnostikovanou nemoc.

Partnerova erekce neselhává z důvodu, že byste jej nepřitahovala nebo že si namísto vás našel náhradu. Právě upřímnou společnou debatou dáte partnerovi najevo, že jeho problém chápete, akceptujete a jste ochotná pomoct mu. Již otevřená diskuze partnera zbaví pocitu trapnosti, hanby nebo strachu ze slabého výkonu. Mluvte spolu a problém komunikujte otevřeně.

Erektilní dysfunkce je běžná
Náhodné a pouze občasné selhání erekce postihuje až 20% mužů, i pokud jsou zdraví. Střední až těžká ED trápí až 50% mužů nad 50 let. Váš partner není ojedinělým případem a lékaři jsou na podobné případy dobře připravení.

Erektilní dysfunkce není běžnou součástí stárnutí
Čím je muž starší, tím častěji se ED objevuje. Její vznik ale nelze připisovat pouze věku. Roli zde hraje hlavně životospráva a zdravotní stav muže. Je nezbytné žít zdravě, sportovat aspoň 25 minut denně, nepít alkohol, nekouřit, kvalitně jíst a dostatečně odpočívat.

Erektilní dysfunkci lze léčit
Pro většinu pacientů je léčba dobře dostupná a účinná. ED se léčí podáváním léků na předpis, vstřikováním injekcí, pomocí sexuálních pomůcek (vakuové pumpy, erekční kroužky, penilní návleky), sexuální nebo psychoterapií, poradenstvím a ojediněle také chirurgickou operací. O vhodném postupu bude partnera informovat lékař - sexuolog, urolog, androlog nebo endokrinolog. Důležité je vždy prvotní vyšetření a zjištění, co ED vyvolává.

Partnerova dysfunkce může ohrozit i vaši sexualitu
Průměrně až 70% párů se někdy během vztahu potýká s problémy sexuálního zdraví. Partnerova ED ženám ubírá erotické libido a sexuální chtíč, zhoršuje vzrušení a tlumí vaginální lubrikaci. V případě těchto komplikací je vhodné zajít si pro radu ke gynekologovi.

Jak se můžete vyrovnat s erektilní dysfunkcí vašeho partnera?

I zde je jako první nezbytná komunikace. Dále se snažte zařadit tyto kroky:

Neobviňujte sebe

Ženy mnohdy dělají tu chybu, že jako původce partnerovy ED začnou vinit sebe. Ano, není vyloučené, že partnerovi selhává erekce kvůli tomu, že jste se tělesně nebo duševně změnila, ale pouze ojediněle je to ta pravá příčina. Ve valné většině případů jde o zhoršený fyzický nebo duševní stav partnera.

Vzdělávejte se

Na vyšetření k lékaři můžete partnera kdykoliv doprovodit. Lépe porozumíte příčině dysfunkce a snáze ohlídáte, zda dodržuje léčbu. Pokud budete aktivní součástí léčebného procesu, partnerovi bude lépe ještě dříve.

Přizpůsobte se situaci

Až bude penis příště zase stávkovat, vyzkoušejte jiné techniky uspokojení. Nefixujte se pouze na výkon a penis a sex si více užívejte. Teď je správná doba nakoupit erotické hračky pro sebe i pro partnera. Vyzkoušejte i praktiky a polohy, které jste dosud nezkoušeli. Myslete na předehru a více se zaměřte na erotogenní zóny.

Společně se soustřeďte na zdravou životosprávu
Pokud je ED důsledkem nezdravé životosprávy, začněte s prospěšnými změnami společně. Vařte si zdravě společně, nekuřte ani nepijte alkohol. Začněte s procházkami až střední turistikou, jděte si zaplavat, do sauny nebo do fitka. Najděte si pohybové aktivity a travte nimi čas společně. Tyto společné okamžiky stmelí a prohloubí váš vztah. Zároveň jde o první kroky k navrácení spolehlivé a kvalitní erekce.

Zůstaňte pozitivní
Snažte se stát partnerovi po boku a dokažte mu, že jej pořád milujete a nemusí se bát vaší ztráty. Mnohem ochotněji tak začne svůj problém řešit, ať už je příčina jakákoliv. Neodsuzujte jej a vnímejte ED jako nemoc, kterou si sice právě prochází, ale společně proti ní dovedete bojovat. Každý muž někdy potřebuje trošku “nakopnout”, a pokud se mu to nedaří samému, nakopněte jej správným směrem vy.

Doporučte mu doplněk stravy pro podporu erekce
Rostlinné doplňky stravy pro povzbuzení erekce jsou dostupné bez předpisu. Doporučujeme české kapsle Proerecta LONG pro dlouhodobou podporu erekce.

LONG můžete partnerovi objednat i sama, protože na něj nepotřebujete lékařský předpis. Účinnou látkou na podporu prokrvení penisu je extrakt z Macy peruánské a hroznových jader, dále citrulin, hořčík, zinek, vitamín B3, B6, C, E, D3. Nejvýhodněji nakoupíte LONG pro podporu erekce přes oficiální e-shop Proerecta.cz.

S partnerem jste v tom spolu. Držíme vám pěsti, ať se ED brzy zlepší.

Erektilní dysfunkce je problém, který ovlivňuje oba partnery. Nejlepším způsobem, jak ED zvládnout, je začít na ní pracovat společnými silami. Základem je upřímná komunikace a porozumění. Všechno další záleží na konkrétní příčině.