V rámci balíčku benefitů firma může poskytnout i další volné dny, například v podobě věrnostního volna, zdravotního volna, narozeninového volna – možností je mnoho. Ve všech těchto případech se jedná o nadstandardní placené volno, jehož podmínky čerpání stanoví společnost v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem. Placené volno navíc umožňuje zákoník práce, jelikož se jedná o úpravu ve prospěch zaměstnance,“ říká Dagmar Holíková z personálně poradenské společnosti Hays a níže shrnuje, jaké jsou další případy, kdy má zaměstnanec právo využít další dny volna navíc.

Návštěva lékaře

Pokud máte naplánovanou návštěvu lékařského zařízení ve městě, kde pracujete a bydlíte a nemůžete zařízení navštívit mimo pracovní dobu, zaměstnavatel vám návštěvu lékaře proplatí. Důležité je ale zdůraznit, že byste si měli domlouvat lékaře, který sídlí co nejblíže od vašeho domova a také byste se u něj měli zdržovat jen nezbytně nutnou dobu.

Pokud však máte domluvenou návštěvu specialisty mimo město, kde bydlíte, může vám zaměstnavatel proplatit i celý den – opět však platí, že byste si měli vybírat nemocnici či ordinaci co nejblíže vašemu bydlišti. Zároveň, pokud se od lékaře z jiného města vrátíte dříve, měli byste se do práce ještě vrátit.

Zaměstnavatel je zároveň povinen proplatit vám všechny návštěvy lékaře, které souvisí s výkonem práce.

Pokud pravidelně darujete krev, máte také nárok na placené volno, i zde však platí, že byste u lékaře měli strávit jen nezbytně dlouhou dobu. U darování krve se počítá i s dobou na zotavení. Může být tedy proplacen celý pracovní den.

Doprovod k lékaři

Pracovní volno vám bude poskytnuto také k doprovodu rodinného příslušníka (manžel/ky, druha/žky, dítěte, rodiče vašeho či manžela/ky, prarodiče vašeho či manžela/ky) do zdravotnického zařízení na nezbytně nutnou dobu (nejvýše 1 den), byl-li doprovod nezbytný a návštěvu zařízení nebylo možné provést mimo pracovní dobu. Je důležité mít na vědomí, že doprovázet rodinného příslušníka a nárokovat si volný den smí pouze 1 člen rodiny.

Narození dítěte

V případě, že je nutné odvézt svou manželku či partnerku do porodnice, náleží vám placené volno – počítá se jen však na čas nezbytně nutný na převoz do porodnice. Pokud však budete chtít být u porodu, musíte si vzít volno neplacené nebo případně vybrat dovolenou.

Stěhování

Stěhujete se z důvodu nového pracovního místa? V případě, že je vaše přestěhování nutné pro výkon práce a vy se stěhujete v zájmu zaměstnavatele, máte nárok až na dva dny placeného volna, během kterých si můžete zařídit všechny nezbytnosti spojené se stěhováním.

Pokud se však stěhujete z vlastní vůle, můžete si také zažádat až o dva dny volna, v tomto případě vám je ale zaměstnavatel neproplatí.

Hledání nového zaměstnání

Jestliže jste byli zaměstnavatelem propuštěni z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce (např. z nadbytečnosti), máte nárok na půl dne placeného volna každý týden k hledání nového pracovního uplatnění.

Svatba

Pokud plánujete v nejbližší době svatbu, není nutné si vybírat dovolenou – od zaměstnavatele máte nárok až na dva dny volna, z čehož jeden den vám zaměstnavatel proplatí a na druhý den si můžete vzít neplacené volno. Pokud tedy máte svatbu například v pátek, můžete si vzít volno na přípravy i ve čtvrtek. Nemusíte se tedy stresovat tím, že budete den před svým velkým dnem muset pracovat a budete se moci plně věnovat přípravám. Nárok na placený den volna mají i rodiče snoubenců. Platí to však i obráceně – v případě, že mají svatbu rodiče, jejich dětem také vzniká nárok na den volna, ovšem neplaceného.

Pokud však jdete někomu ze svých blízkých za svědka, nárok na náhradní volno vám nevzniká a je třeba využít běžnou dovolenou.

Pohřeb

V případě úmrtí člena nejužší rodiny (manžel/ka, druh/žka, dítě), máte vždy nárok na 2 dny placeného volna a jeden den volna k účasti na pohřbu těchto nejbližších. Dohromady si tedy můžete vybrat 3 dny, které vám zaměstnavatel proplatí.

Při úmrtí rodiče nebo sourozence (či švagra, švagrové, nevlastního syna či dcery), máte nárok na 1 den placeného volna.

Pokud však zařizujete pohřeb těchto osob, máte nárok na 1 další den placeného volna, je ovšem třeba doložit potvrzení od příslušných institucí, že jste pohřeb zařizovali. Při úmrtí prarodiče nebo vnuka (i tchýně, tchána či nevlastního vnuka/vnučky), popřípadě jiné blízké osoby, která s vámi sdílela domácnost, náleží placené volno nejvýše na jeden den k účasti na pohřbu, popřípadě na další den, obstaráváte-li pohřeb této osoby.

Nárok na placené volno na nezbytně nutnou dobu mají i zaměstnanci, kteří se zúčastní pohřbu svého kolegy a jsou k účasti na pohřbu vyzváni zaměstnavatelem.