A protože má Pavel Šporcl podobné interpretační, ale i manažerské dovednosti jako ikonický Jan Kubelík, způsobil křest alba doslova pozdvižení v pražském Obecním domě a jeho okolí. Podobně jako jezdíval před sto lety po Evropě Jan Kubelík, dorazil i Pavel Šporcl v historickém kabrioletu, řízeném indickým šoférem, a překvapeným davům zahrál přímo na chodníku před Obecním domem Drdlův Souvenir. Při křtu si pak spolu s ním zahrály osobnosti, pro které jsou housle zamilovaným nástrojem: Rockeři Petr Janda, Vojta Dyk a Jan Maxián, zpěvačka Leona Machálková či herci Martin Zbrožek a Jan Vondráček. Nyní album, složené ze světové premiéry Koncertu C dur Jana Kubelíka a Koncertu e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, na němž ho doprovází Pražský symfonický orchestr FOK s dirigentem Tomášem Braunerem, Pavel Šporcl představí našemu publiku na turné Pocta mistrům II, které právě začíná.

„Jan Kubelík byl ve světě jednoznačně nejproslulejším českým houslistou. Na začátku dvacátého století se stal absolutní světovou superstar. V San Francisku vystupoval v roce 1912 před více než sto tisíci nadšenými diváky. V anglickém Windsoru hrál pro královnu Viktorii, která ho zvala opakovaně, po turné v Itálii ho osobně vyznamenal papež. Média ho nazývala novým Paganinim. V zákulisí nesmírně pracovitý, poctivý, na jevišti strhující, uhrančivý. Kubelík byl ve své době největší z největších. Byl to proto jeden z mých profesních snů uctít největšího českého mistra a obrovského vlastence a zachytit i jeho autorské mistrovství,“ představuje Jana Kubelíka a jemu věnované album virtuos Pavel Šporcl.

Nyní se svými modrými houslemi vyráží na turné po dvanácti českých a moravských městech. Druhým z mistrů, jehož dílo Pavel Šporcl na svém turné představí, bude skladatel Felix Mendelssohn-Bartholdy. Právě jeho houslovým koncertem e-moll exceloval Kubelík roku 1900 v pražském Rudolfinu a poté ve Windsoru před královnou Viktorií. A tento koncert uslyší i posluchači Pocty mistrům II v podání Pavla Šporcla.

„Spojit do jednoho večera dva velké houslové koncerty za sebou je náročné nejen fyzicky, naposledy jsem dvojkoncert hrál někdy před dvaceti lety. Ale spojení Kubelíka a Mendelssohna-Bartholdyho dává dramaturgicky ohromný smysl a já věřím, že se publiku bude líbit. Troufám si říct, že Kubelíkův koncert bude pro každého obrovské překvapení – je to veledílo. Už se na živé koncertování moc těším a vím, že všichni na jevišti odevzdáme maximum,“ dodává náš nejúspěšnější houslista současnosti Pavel Šporcl. „A jen připomínám, že pouze na turné budou k dostání speciální modré čokoládové housličky, které jsem právě na křtu představil :o).“

Na turné ho bude doprovázet skvělá Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Jiřího Rožně, v Ostravě její roli převezme Janáčkova filharmonie Ostrava a v Olomouci Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Roberto Forés Vesesem. V listopadu pak Pavel Šporcl naváže dvěma speciálními koncerty s Pražským symfonickým orchestrem FOK ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

PROGRAM TURNÉ PAVLA ŠPORCLA POCTA MISTRŮM II

  • 19. 9. Pardubice, Východočeské divadlo
  • 20. 9. České Budějovice, DK Metropol, Divadelní sál
  • 21. 9. Jihlava, DKO, Divadelní sál
  • 23. 9. Ostrava, DK AKORD, Velký kongresový sál
  • 6. 10. Šternberk, KD Šternberk, Velký sál
  • 7. 10. Uherské Hradiště, Klub kultury Uherské Hradiště
  • 9. 10. Karlovy Vary, Grandhotel Ambassador Národní dům
  • 10. 10. Litoměřice, Městské kulturní zařízení Litoměřice, Velký sál
  • 12. 10. Brno, SONO Centrum
  • 14. 10. Jablonec nad Nisou, Městské divadlo Jablonec nad Nisou
  • 23. 10. Plzeň, Měšťanská beseda, Velký sál
  • 9. 11. Praha, Obecní dům, Smetanova síň
  • 10. 11. Praha, Obecní dům, Smetanova síň

/Všechny koncerty začínají v 19.00 hodin/