Připomeňme si jejich příznaky. Nákaza Covid-19 může probíhat zce­la bez příznaků, přes nenápadné projevy, těžko odlišitelné od jiných viróz až po typické příznaky: Horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů, únava. Posledně jmenované příznaky jsou typické i pro chřip­ku. Léčba se zaměřuje na ovlivnění příznaků (proti horečce, bolesti, na odkašlání nebo tlumení kašle). Při nachlazení dochází obvykle k zánětlivému postižení a otoku sliznic horních cest dýchacích. Ně­kdy tento zánět může přejít postupně až na průdušky (bronchitida). Léčba je zaměřena na zmírnění příznaků nemoci. Při běžných, ne­komplikovaných infekcích si často vystačíme se samoléčbou. Virové infekce se neléčí antibiotiky – ta na viry neúčinkují. Vedle režimových opatření (klid na lůžku, dostatek tekutin, zvlhčování vzduchu…) mo­hou pomoci volně prodejné léky, například s obsahem rostlinných extraktů. Některé prokazatelně zkracují dobu příznaků nemoci nebo působí proti virům. S výběrem vám jistě ochotně poradí Váš lékárník nebo lékař.

Rostlinné léky

Obecně jsou určeny k úlevě od příznaků virových onemocnění, včetně méně závažných příznaků onemocnění Covid-19. Zmírňují zejména potíže dýchacího ústrojí (kašel, ucpaný nos, bolest v krku) a podporují imunitu.

Kaloba

Obsahuje patentovaný extrakt z kořene jihoafrické pelargonie. Užívá se ke zmírnění příznaků při akutním zánětu průdušek, který se může projevovat suchým dráždivým nebo vlhkým kašlem s obtíž­ným vykašláváním a může být provázen zvýšenou teplotou, rýmou a škrábáním v krku. Lék zmírňuje příznaky nemoci, pomáhá odstra­ňovat hlen z dýchacích cest a podle klinických studiích též zkracuje dobu pracovní neschopnosti.

Sinupret

Obsahuje výtažek z černého bezu, hořce žlutého, sporýše lékařského, šťovíku a prvosenky. Lék je vhodný při léčbě nachlazení, rýmy a zánětu dutin. Rozpouští hlen v dýchacích cestách, uvolňuje nos, ulevuje od bolestí hlavy a podporuje účinek antibiotik. A co víc, u dětí, které ještě neumí pořádně smrkat, pomůže „aby rýma vytekla“ a nezpůsobila další komplikace.

Engystol

Obsahuje tolitu lékařskou. Používá se ke zmírnění a délky trvání přízna­ků u virových infekcí, při nachlazení a chřipce a též preventivně k pod­poře imunitního systému. Mohou jej používat již děti od 1. dne věku.

Kaloba perorální kapky a Sinupret obalené tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Engystol je homeopatický lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci. K dostání v lékárně.