Nekupujte zbytečné dárky

Nekupujte mnoho různých zbytečných dárků jen proto, že nevíte, čím obdarovaného potěšit. Cestou za udržitelnějšími Vánocemi s menším množstvím odpadu je snížit počet dárků. Vybírejte letos dárky s rozvahou a tak, aby opravdu posloužily, potěšily a prospěly i přírodě kolem nás. Zkuste své blízké obdarovat například znovu použitelnými lahvemi či termohrnky.

Vánoce si můžete ozvláštnit tím, že s přáteli a rodinou uspořádáte „tajného Ježíška“ (nebo také „tajného Santu“). Každý si tajně vylosuje jednoho člena party, kterého letos obdaruje. Ušetříte tak peníze i stres se sháněním mnoha různých vánočních dárků a navíc si užijete zábavu při hádání vašeho tajného Ježíška.

Eco-friendly balicí papír

Vánoční dárky balte do recyklovatelného balicího papíru. Nebo místo něj sáhněte po některé z papírových nákupních tašek třeba z Tesco Online Nákupy. Místo balicího papíru vám také dobře poslouží látky nebo pytlíky, které se dají použít znovu a znovu nejen o Vánocích.

Tip: Místo nerecyklovatelných stuh balíčky převažte obyčejným přírodním provázkem, za který zastrčte větvičku jmelí nebo smrčku. Dodáte svým dárkům šmrnc!

Co s vánočním stromkem?

Pokud máte doma velkou domácí květinu, můžete klasický vánoční stromek úplně vynechat. Jednoduše ozdobte svou domácí květinu vánočními dekoracemi místo něj! Odpadnou vám starosti se sháněním stromku a květina vám bude dělat radost po celý rok.

Pokud na tradiční stromeček nedáte dopustit, zkuste si koupit strom v květináči a po Vánocích ho zasaďte na zahradě. Živé stromy jsou stále udržitelnější než ty umělé. Aby se vám umělý stromek vyplatil a byl „zelenější“, museli byste ho používat alespoň 20 let. Skvělou variantou je zapůjčení vánočního stromu. Půjčovny po létě přesadí stromek z volné půdy do květináče, před Vánoci vám jej dovezou a na jaře se opět zasadí do volné půdy. Žádný strom tak nepřijde nazmar!

Jídlo na vánoční tabuli

Nakupte tolik jídla, kolik skutečně sníte. Lidé mají tendenci se přes Vánoce nadzásobit. Začněte plánovat včas a buďte ve svých odhadech realističtí. Počítejte s tím, že nejste jediní, kdo na Vánoce navaří a napeče.

Pokud nestíháte nebo se nechcete tlačit ve frontách v obchodech, ušetřete si nervy a nakupujte pohodlně ze svého gauče! Vánoční dárky i jídlo na štědrovečerní večeři a svátky seženete na Tesco Online Nákupy, kde vám tašky s vánočním nákupem doručí až ke dveřím i na poslední chvíli.