Tradiční výlety po různých místech republiky bohužel musí ustoupit stranou a stejně tak i návštěvy rodin. Přesto byste se neměli nechat obrat o všechny tradice, které se s jarními svátky pojí. Co přesně máme na mysli? Kromě výzdoby, která vždy přinese nové, svěží barvy jara do domácnosti, byste neměli zapomenout na tradiční pokrmy.

Kromě toho, že při pečení zabavíte své děti, provoníte váš domov neodolatelnými vůněmi!

Perníková vajíčka pro všechny

Letos dívky nebudou odměňovat chlapce za „darované“ mládí pomlázkou, a tak místo nákupu sladkých odměn pro mužskou část rodiny můžete upéct perníková vajíčka, která si užijí všichni!

Co na ně budete potřebovat? Jestliže máte svůj ověřený vánoční recept, klidně můžete své těsto připravit podle něj. Pokud ne a chtěli byste měkké perníčky, připravte si:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • lžíci medu (nepoužívejte více, jinak perníčky ztvrdnou!)
  • 2 vejce
  • lžička prášku na pečení (ideálně přímo perníkového)
  • lžička perníkového koření

Na zdobení:

  • bílou polevu
  • čokoládovou polevu
  • barevný posyp

Smíchejte dohromady všechny sypké suroviny. Přidejte nadrobené změklé máslo, vajíčka a med a vypracujte hladké těsto. Nechte jej odpočinout v ledničce minimálně hodinu, ideálně však jeden den. Poté rozválejte těsto na pomoučněném válu a vykrajujte tvary vajíček.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 5 – 8 minut. Vajíčka můžete po vychladnutí dozdobit polevami, posypem nebo třeba marcipánem.

Pokud to nepřeženete s medem, perníčky budou od prvního dne měkké a připravené k mlsání.

Velikonoční beránek

Letos spadá Velikonoční pondělí na 5. dubna. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se jejich datum každý rok mění? Velikonoce patří mezi pohyblivé svátky z toho důvodu, že jsou spojeny s prvním úplňkem po jarní rovnodennosti.

To je spojeno s židovským svátkem Pesach, stejně jako motiv beránka, kterého si s Velikonocemi neodmyslitelně spojujeme.

Pokud velikonočního beránka pečete pravidelně, pak jste jistě vybaveni formou na beránka. Co však dělat, pokud takovou formu nemáte a ani se vám ji nechce shánět? V takovém případě můžete svá okna vyzdobit beránkem kupovaným.

Kaufland leták nabízí biskupského beránka s tmavou polevou v akci za 59,90 Kč. A pokud jej nechcete v okně nechat o samotě, může mu dělat parťáka velikonoční zajíček za 89,90 Kč.

A v případě, že byste si na pečení přece jen troufli, v Kauflandu seženete také různé velikonoční formy od 99,90 Kč.

Na stole nesmí chybět mazanec

K Velikonocům patří mazanec stejně neodmyslitelně jako k Vánocům vánočka. Máte svůj osvědčený recept? Pokud ne, inspirujte se u nás. K jeho upečení budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru (může být třtinový)
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostku droždí
  • špetku soli
  • rozinky předem namočené do rumu
  • citronovou kůru
  • nasekané mandle na dozdobení
  • vejce – na potření

Nejdříve si připravíme kvásek, a to tak, že do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzkypět.

Ve velké míse smícháme všechny ingredience, kromě mandlí a vajec, která máme odložené na pomazání. Nezapomeňte přidat připravený kvásek. Vypracujte těsto a nechejte hodinu kynout.

Pak přichází na řadu tvarovací část, která je oproti pletení vánočky opravdu jednoduchá. Tvar těsta stačí upravit do tvaru bochánku. Kdo má chuť, může se pokusit vytvořit ozdobnější spletenec.

Předehřejte troubu na 180 °C, dejte mazanec na plech s pečícím papírem, pomažte vajíčkem, posypejte mandlemi a nechejte péct 35 – 45 minut.

Pustit se do něj můžete hned po vychladnutí.

Pevně věříme, že se správnými recepty doma vykouzlíte pohodovou velikonoční náladu, kterou vám jen tak něco nepokazí. Přejeme vám dobrou chuť!