Svatojánské proudy

Úplně první turistická stezka vyznačená v květnu 1889 vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. Přístupná část původní trasy s replikami tehdejšího značení se vine vysoko nad řekou Vltavou. Hluboké údolí lemované skalními srázy je jako stvořené pro milovníky romantických procházek krajinou. Svatojánské proudy dunící ve Smetanově Vltavě v minulosti nahradila Štěchovická přehrada, kterou můžete obdivovat z úchvatných vyhlídek Naučné stezky Svatojánské proudy. Devítikilometrová trasa začíná ve Štěchovicích a povede vás po břehu řeky přes trampskou osadu Ztracenka až do Nových Třebenic. Zde můžete nasednout na výletní parník a plavit se zpátky do Štěchovic. Cesta je sice dobře značená, patří však k těm náročnějším, proto není radno ji podceňovat.

Svatý Jan pod Skalou

Cesta Vojty Náprstka vede z Berouna až ke královskému hradu Karlštejn. Vine se překrásnými lesy Českého krasu ukrývajícími vzácné přírodniny a prameny krasových vod. Vydejte se po červené trase do malebného Svatého Jana pod Skalou s barokním kostelem Narození sv. Jana Křtitele a benediktinským klášterem. Osvěžte se vodou z léčivého pramene poustevníka sv. Ivana, který podle legendy žil v přilehlé jeskyni. Pokračujte po oblíbené stezce Karla IV. na temeno Vysoké stráně až do údolí k Bubovickým vodopádům. Císař prý před svým příjezdem na Karlštejn rád odpočíval u Královské studně, odkud je to na majestátní hrad už jen kousíček.

Trasa z Řevnic na Skalku

Třetí nejstarší turistická stezka vede z Řevnic až k poutnímu místu Skalka. Vydejte se po nenáročné zelené trase skrz bohaté listnaté lesy a nezapomeňte se zastavit na vrcholu Babka. Naskytne se vám jedinečný pohled na okolní krajinu, kterou se jako had vine řeka Berounka. V cíli u Skalky nad Míškem pod Brdy prozkoumejte kapli a benediktinský klášter, na jejichž výzdobě se podíleli přední barokní mistři.

Více na: www.strednicechy.cz

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.