Smažete hranice mezi interiérem a exteriérem

Terasy se zastřešením dnes nechybí téměř žádnému domu. U novostaveb se s nimi počítá již při kreslení plánů, u starších domů se mohou přistavovat později. Ostatně již staří Římané si užívali rozjímání ve stínu pergol.

V poslední době se klade důraz na mazání hranic mezi interiérem a exteriérem. Terasa s pergolou by měla volně navazovat na obývací pokoj. Jak na to? Základem jsou velké prosklené francouzské dveře, které vám umožňují ničím nerušený výhled do přírody a pohodlný vstup na terasu.

Terasa s pergolou by měla být vybavena podobně jako obývací pokoj. Proto by tu neměla chybět pohodlná sedací souprava s konferenčním stolkem a křesly. Pokud se chystáte na terase převážně hodovat, vybavte ji jídelním setem. Na pohovce a křeslech by měly být měkké polštáře a polstrování, ale také deky. Na podlahu klidně položte kusový koberec.

Pokud se rozhodnete pergolu s terasou umístit v blízkosti domu, získáte tím další obytný prostor navíc. Některé pergoly umožňují i boční posuvné zasklení, a tak si jejich pohodlné náruče můžete užívat od prvních jarních dní až po chladnější podzim. Pergolu můžete využívat nejen pro lenošení, ale také jako kancelář nebo zimní zahradu.

Pro jakou podlahu se rozhodnout?

Základem kvalitní terasy je vhodná podlaha. Ta by se měla snadno udržovat, mít dlouhou životnost a být bezpečná.

  • Dřevěné podlahy – patří k nejoblíbenějším z hlediska vzhledu. Na druhou stranu o dřevěnou podlahu je potřeba pravidelně pečovat, aby dlouhou vydržela.
  • Kamenné podlahy – jejich výhodou je neomezená životnost a jednoduchá údržba. Jsou dobrým vodičem tepla, ale také od nich může jít chlad.
  • WPC podlahy – jedná se o materiál, který se vyrábí ze směsi dřeva a plastu. Na první pohled podlaha vypadá jako dřevěná, ale díky příměsi plastů nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Při nákupu je potřeba dávat pozor na cenu. Příliš nízká cena je odrazem špatné kvality.

Výhody bydlení s pergolou

Přestože může být realizace pergoly a terasy finančně náročná, investice do pohodlí se vám vrátí.

  • Získáte větší obytný prostor.
  • Můžete relaxovat v pohodlí svého domova, a přitom být blízko přírodě.
  • Zpod pergoly vás nevystrnadí ostré slunce ani nečekaný déšť.
  • Budete mít ideální místo pro pořádání oslav a setkání s přáteli.

Prostor pod pergolou může sloužit jako kancelář a v zimě jako místo pro uskladnění zahradního náčiní nebo kol.

Na stavbu pergoly i terasy si můžete vzít úvěr

Realizace pergoly s terasou vyžaduje určitou finanční investici, která by mohla zasáhnout do vašeho běžného rodinného rozpočtu. Ale věděli jste, že si na budování můžete sjednat půjčku? Nebankovní poskytovatelé úvěrů vám mohou půjčit až statisíce na cokoliv.

Půjčku si přitom můžete vyřídit osobně, ale pokud se vám nechce ztrácet čas na pobočkách, vyřídíte ji i online z pohodlí domova. Pro vyřízení online půjčky budete potřebovat občanský průkaz a další doklad.

Některé online půjčky umožňují flexibilní splácení, a tak můžete každý měsíc zaplatit jinou částku. Pokud jste měli nečekané výdaje, stačí splatit minimální dohodnutou sumu. A pokud vám na konci měsíce naopak zbylo něco navíc, můžete bez problémů poslat více. Splacenou část půjčky můžete znovu využít, aniž byste si museli žádat o nový úvěr.

Užijte si pohodlí, které vám zastřešená terasa nabízí. Rozmary počasí můžete klidně hodit za hlavu.