Dovolená v Česku – už víte, kam vyrazíte?

Ať už vyhlížíte dovolenou v Čechách nebo na Moravě, při dovolené v ČR se v podstatě nedá sáhnout vedle. Každé město i každá vesnička má své unikátní kouzlo. K historickým památkám i zajímavým přírodním úkazům, vyhlídkám a dalším pamětihodnostem to je, jak se tak říká, „co by kamenem dohodil“ v podstatě odkudkoliv.

Kolikrát tak může být na dovolené v ČR nejtěžší rozhodnou, kam vyrazit tentokrát.

Nechte se strhnout historií jihočeského kraje

Budou to jižní Čechy, kde se můžete kochat krásou zámků (Červená Lhota, Telč, Hluboká nad Vltavou…) a hradů (Zvíkov, Orlík čnící nad Orlickou přehradou, Křivoklát…), ale také samotnou krásou historických měst, barokních zahrad? V jižních Čechách si na své přijdou i milovníci technických památek a vojenské historie ale především je to ideální region na výlety s dětmi.

Nebo se necháte okouzlit přírodní krásou Krušných hor?

To samé se dá však říct také o dovolené v Krušných horách. Tam si na své přijdou především milovníci přírodních památek. K těm nejvýznamnějším patří Božíhradské rašeliniště, či přírodní park Přebuz. Zavítat nezapomeňte ani na některou z rozhleden (Komáří Vížka, Plešivec, Pajndl nebo třeba přímo rozhlednu na Klínovci).

Nechte se strhnout jižní Moravou

Jižní Morava je to pravé pro milovníky jeskyní. Jedním z nejoblíbenějších cílů Moravského krasu jsou (nejen) pro rodiny s trošku odrostlejšími dětmi Punkevní jeskyně. Zámek v Moravském Krumlově stojí za návštěvu sám o sobě, zvlášť pokud patříte k milovníkům historických památek. Dnes tam však naleznete i slavnou Slovanskou Epopej od Alfonse Muchy, takže se jedná o zážitek, který rozhodně nezapomenete.

Zajímavé je, zvlášť v pochmurnějších dnech, také Technické muzeum v Brně, ve kterém si s dětmi užijete den plný zajímavých aktivity.

Také kouzlo Moravskoslezského kraje stojí za poznání

Návštěvu Moravskoslezského kraje můžete začít třeba v Ostravě. Už jen tam je tolik zajímavostí, že vám na její poznání rozhodně jeden den stačit nebude. Za zmínku stojí například zoologická zahrada nebo Landek park. Ale v Ostravě rozhodně nesmíte minout technické památky! Pozornost si zaslouží rozhodně oblast Dolních Vítkovic.

Které dítě by nemilovalo dinosaury? DinoPark patří k věcem, které rozhodně nesmíte minout. No a jako všude v ČR, i v Moravskoslezském kraji si na své přijdou i milovníci historie, architektury a vojenství. Za zmínku stojí například Památník armády České republiky a československého opevnění v Milostovicích, hrad Sovinec či zřícenina Hukvaldy.

Ať už kdekoliv, užijte si dovolenou hlavně v pohodě

Nejdůležitější na dovolené v Česku s dětmi však není lokalita, na kterou se vydáte. Mnohem důležitější je užít si společné chvíle v klidu a pohodě. K tomu pomůže i vhodné ubytování. Jednou z nejlepších možností je pronájem chaty či chalupy, ve které si můžete užít dovolenou skutečně v pohodě pouze se svou rodinou…