Chleba si jako základní lidská potravina svátek rozhodně zaslouží – každoročně se ho na světě spotřebují stovky milionů tun. V tuzemsku ho ročně každý z nás spořádá přes 40 kilogramů a také domácí pečení chleba si získává v posledních letech stále větší oblibu. Mezi chleby s nejdelší tradicí pečení patří ty ze žitné mouky a kvasu. Důvod je jednoduchý - žitný chleba (a žitné pečivo obecně), je přínosem pro naše zdraví.

Proč bychom měli častěji používat žitnou mouku

Žito je všeobecně považováno za zdraví prospěšnou obilovinu, jejíž konzumace je v českých zemích tradičně spjata s výrobou kvasového žitného chleba, i když má v dnešní době na českém trhu největší zastoupení mouka pšeničná.

Není ale třeba věšet hlavu, v dnešní době je už známa celá řada pozitivních vlivů konzumace žita na zdraví, které jsou opřeny o velké množství vědeckých studií. Tyto studie žitnou mouku a látky v ní obsažené s trochou nadsázky „opěvují". Trendy ve zdravé výživě související s konzumací obilovin sledují i ve Mlýně Perner, který je významným producentem mouk na českém trhu. “Ve Mlýně Perner přirozeně sledujeme a spolupracujeme s celou řadou partnerů, mezi něž patří například i Vysoká škola chemicko-technologická. Nebojíme se proto investovat nemalé peníze do inovativních technologií, které nám umožní zvýšit výživovou hodnotu mouk. Díky těmto technologiím můžeme našim zákazníkům nabídnout celou řadu produktů se zdraví prospěšnými vlastnostmi, které vycházejí z tradiční české výroby. Tam patří i celozrnná žitná Pernerka,” říká Daniel Perner, jednatel společnosti.

Žito a žitná vláknina

Hlavní předností celozrnné žitné mouky je ve srovnání s hladkou pšeničnou moukou vysoký obsah vlákniny, která u celozrnné žitné Pernerky dosahuje hodnot okolo 16 %. Díky tomu mají žitné produkty nízký glykemický index. To znamená, že po jídle nebudete mít brzy hlad, a jejich konzumace navíc působí preventivně proti cukrovce 2. typu. Vláknina taktéž přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Evropská komise také schválila zdravotní tvrzení, které říká, že žitná vláknina v dostatečném množství přispívá k normální činnosti střev. Některé složky vlákniny se totiž chovají jako prebiotika, což jsou látky, které slouží jako potrava pro střevní mikroflóru.

A co si z toho tedy jako spotřebitel vzít? Doplnit do jídelníčku výrobky z celozrnné žitné Pernerky. Pokud ale chcete plně využít všech pozitivních vlastností žita, důležitá je PRAVIDELNÁ KONZUMACE. Jednotvárnosti se ale bát nemusíte, z žitné mouky se totiž dá péct mnohem více než jen chleba nebo rohlíky. Můžete z ní upéct i skvělý medovník. Více se o žitné celozrnné Pernerce dozvíte zde, další zajímavé recepty nejen ze žitné Pernerky najdete na našem webu tady. Recept na skvělý žitný kvasový chleba najdete tady.

Soutěžte s Pernerkou v pečení chleba:

Pokud rádi soutěžíte a chcete se stát jedním z deseti výherců naší soutěže, přihlašte se. Je to snadné. Upečte váš chleba, vyfoťte nám ho společně s obalem Pernerky a přidejte recept. Do soutěže se můžete se přihlásit se všemi chleby, které upečete. Takže kdo napeče víc chlebů, zvyšuje svoji šanci na výhru.

Registrace do soutěže najdete zde.

Soutěž začíná 16.10.2020 a konec je 31.12.2020