První zásada zní, aby dítě svačinu mělo. A snědlo ji. Pro jeho vývoj není nic horšího, než kdyby ji vyhodilo, rozdalo spolužákům anebo vůbec žádnou nemělo. Hned z několika důvodů je nejlepší udělat mu svačinu doma.
Tady jsou další čtyři tipy, jak udělat svačinu atraktivní, a navíc dva recepty.
Připraveno s láskou
Domácí svačina se připravuje podle individuálních chutí a potřeb dítěte. Rodiče dobře vědí, co dětem nachystat. A čemu se vyhnout: hamburgerům, tučným uzeninám, sladkým čokoládovým tyčinkám nebo ochuceným mlékům.
Vyhněte se automatům
Místo několika minut v kuchyni mládež často dostává peníze. Aby si koupila něco sama, třeba ve školním automatu nebo v obchodě. Těžko se pak kontroluje, do čeho vlastně dítě peníze investovalo. A jak pravděpodobné je, že do něčeho zdravého a jemu prospěšného? Velmi pravděpodobně se v obchodě zdrží v uličce se sladkostmi, případně se sladkými nápoji.
Buďte kreativní
Svačinu nemusí svému školákovi připravovat sami rodiče. Je až překvapivě užitečné zapojit malého pomocníka do přípravy. A ne proto, aby měli dospělí méně práce. Společnou přípravou pochopí, jak se má starat o vlastní zdraví prostřednictvím jídla. A když se zapojí pořádná dávka fantazie a v krabičce se mu místo klasických rohlíků objeví barevné zázraky, po jídle se o přestávce jen zapráší.
Praktický obal
Půlku jablka dítě vyhodí, o skleněný obal se zase může pořezat. Trh s jídlem pro děti ale problém obalů dlouhodobě řeší. V posledních letech jsou k dostání svačinky pro děti i v praktickém balení. Například EasyFruit od Hamé může váš školák otevřít a zavřít několikrát bez rizika, že se mu vyleje do batohu. Kapsičky navíc obsahují vitamin C a vyrobené jsou ze stoprocentního ovoce. Dokud nebude prázdná, do koše určitě nepoletí.
Chia puding s ovocem
- 1 ks ovocná přesnídávka EasyFruit Exotic
- 100 g chia semínek
- 250 ml mandlového mléka (může být i kokosové)
- 2 lžíce medu
- 250 ml vody
- Ovoce na ozdobu
Vodu, mléko a med promícháme. Do láhve se šroubovacím uzávěrem (ideálně o obsahu jeden litr) nasypeme chia semínka a zalijte naředěnou směsí. Pořádně směs protřepejte, aby se všechna semínka obalila tekutinou. Necháme 15 minut bobtnat. Takto hotový pudink ozdobíme EasyFruitem a čerstvým ovocem. Směs můžeme také zasypat oříšky.
Šťavnatá veganská buchta z přesnídávky
- 450 g hladké mouky
- 200 ml rostlinného oleje
- 3 lžičky jedlé sody
- hrst slunečnicových semínek
- 150 g sušeného ovoce
- 270 g Hamánka Happy Fruit s meruňkami a broskví
- 150 g cukru krupice
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce hnědého cukru
Přesnídávku Hamánek smícháme v míse s olejem. V malé misce zalijeme jednou sodu citrónovou šťávou, což trochu vzkypí. Potom přilijeme k základu těsta. Prosejeme mouku rovnou do mísy a těsto promícháme. Přidáme sušené ovoce a slunečnicová semínka a dobře promícháme, aby se rovnoměrně smísily. Formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vymažeme trochou oleje nebo másla. Případně můžeme vyložit pečicím papírem. Vlijeme hotové těsto a povrch uhladíme. Posypeme na povrchu hnědým cukrem a dáme na 50 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Před dopečením si špejlí ověříme, že je buchta dobře upečená i ve středu. Hotová je v momentě, kdy je vytažená špejle suchá a čistá. Upečenou buchtu necháme vychladnout a potom nakrájíme na plátky.