Proč milovat stříbro?

Stříbro je ve šperkařství jedním z nejpoužívanějších drahých kovů. Proč je tomu tak?
Zatímco šperkařům vyhovuje poddajnost a měkkost stříbra v nejčistší podobě, nejeden z nás vyhledává šperky ze stříbra pro jejich příjemnou cenu, dlouhou životnost a neobyčejný lesk. Právě ten tvoří dokonalou dvojici s drahokamy, které jsou často součástí šperků z tohoto kovu. Stříbro je oblíbené i pro svou variabilitu. Sladit stříbrné šperky je totiž možné i s jakýmikoliv dalšími materiály. Stejně tak je možné nosit stříbrné šperky jak ke sportovním outfitům, tak k těm formálním. Stříbro je navíc tvrdší než zlato, a tak se šperky z něj těší dlouhé trvanlivosti a odolnosti. Při správném zacházení vám mohou šperky vydržet dlouhá léta, přičemž vypadat mohou stále jako nové. Stříbrné šperky jsou navíc skvělou volbou v případě, že máte vy nebo obdarovaný citlivou pleť. Stříbro je totiž hypoalergenní, a tak je nepravděpodobné, že by jeho nošení vyvolalo jakoukoliv z alergických reakcí.

Stříbrné radosti pod stromeček i z té největší lásky

Šperk je dárkem, který nikdy neurazí. Pokud tak nevíte, čím překvapit a potěšit druhé, vsaďte právě na malou krabičku, ve které se může ukrývat veliká radost. Dámy zajisté vždy potěší náušnice či náhrdelníky. Ať už tak jde o maminku, babičku, nebo přítelkyni, věřte, že tato lesklá maličkost bude pohlazením po duši nejedné z nás. Šperky se hodí jako dárky k různým příležitostem – milým momentem plným překvapení tak může být oslava narozenin, Vánoce, promoce či společné výročí. I ten nejvýznamnější prsten, jakým bezesporu je prsten zásnubní, může být právě stříbrný. I když je pro takové prsteny častější volbou spíše zlato, stříbro je mu vhodnou alternativou. V minulosti byla hodnota stříbra dokonce vyšší než hodnota zlata. Pro jeho tradici a dlouhou historii se tak nemusíte bát, že by snad nebylo k takové příležitosti stříbro dostatečné. Co si budeme povídat – hodnota šperku z lásky je nakonec stejně nevyčíslitelná.

Péče o šperky jako třešnička na dortu

Častým zádrhelem při koupi některých šperků je složitá péče o jejich povrch. Stříbro i v tomto směru vyhrává na plné čáře. Péče o tyto šperky je totiž více než snadná. I zde je ale na místě šperky odkládat při náročnějších fyzických aktivitách nebo v případě, že hrozí jejich mechanické poškození. Na stříbrné šperky není vhodné přímo stříkat parfém nebo chemikálie. Při běžném nošení ale nemusíte podnikat žádné speciální kroky. Na domácí čištění vám totiž postačí jen mýdlová voda a měkký hadřík, kterým šperky přetřete, opláchnete pod vodou a usušíte. Na čištění stříbrných šperků existují i přípravky. Raději proto neexperimentujte s žádnými podomácku vyrobenými. Vaše náramky, hodinky nebo náušnice by to mohlo stát jejich pověstný lesk.

Nevíte si rady, jak vybírat mezi výrobci a designy, které vám internetové obchody nabízí? Zkuste navštívit web prstynek.com, kde naleznete modely z řad inspirativních návrhářů. Už víte, který šperk bude tím vaším?