Musíme uznat, že není vždy snadné najít čas jít do posilovny. Díky efektivnímu kousku kondičního přístroje se však už nemusíte cítit provinile. Stepper, resp. mini stepper, vám umožní trénovat a tvarovat svou postavu doma a udrží vás v kondici po celý rok. Simuluje pohyb po schodech a dalších činností, které zahrnují kardiovaskulární trénink. Stepper je stroj, který umožní krátký workout během vašeho dne a nebude vyžadovat mnoho času na dokončení jedné konkrétní relace.

Steppery poskytují kardiovaskulární cvičení, které poskytuje obzvláště silné cvičení v nohou a bocích. Kardio cvičení spaluje více kalorií než silový trénink nebo cílená cvičení. Pokud hodně cestujete nebo pracujete dlouhé hodiny, přenosný mini stepper vám může pomoci s kardiovaskulárním tréninkem, ať jste kdekoli a relativně malá velikost mini stepperů znamená, že se nebudete muset omezovat počasím a kdykoli máte k dispozici možnost vnitřního kardia.

Nastavení stepperu

Prvním krokem při používání stepperu je správné a přesné nastavení. Ujistěte se, že jste zařízení položili na rovný povrch. Chcete-li stroj zapnout, použijte tlačítko a deska displeje se spustí.

V závislosti na zakoupeném modelu se displej před zahájením relace buď rozsvítí, nebo si může vyžádat několik detailů týkající se vaší hmotnosti, příjmu kalorií a různých dalších údajů. To pomůže odhadnout čas, který potřebujete pro workout na tomto zařízení.

Předehřívací relace

Před zahájením cvičení na stepperu proveďte předehřívací relaci. Zahřátí je nutné, aby se zabránilo jakémukoli druhu poškození svalů a kloubů. Zahřát tělo je nesmírně důležité i proto, že to zvyšuje celkovou výdrž a vytrvalost. Toto zahřátí může být provedeno jednoduchým cvičením, jako je rychlá 5 minutová chůze nebo jogging. Poté, co se trochu zapotíte, je ten pravý čas začít pracovat na stepperu.

Základní techniky

Poté, co jste provedli předehřívací relaci, je nyní čas na stepper. Když máte model, který je dodáván s držadlem, uchopte ho rukama a každou nohou stoupněte na příslušný nožní pedál. Musíte se ujistit, že jste soustředěny na pohyb nohou. Jakmile jedna noha klesne dolů, druhá se zvedne nahoru. Tento pohyb probíhá současně. V okamžiku, kdy je vaše jedna noha zdvihnuta do maximální výšky, okamžitě ji zatlačte dolů, aby se druhá zvedla. Začněte rychlostí, která je normální a pozvolná. Jakmile se tomu dostanete na kloub, můžete se přesunout na vyšší a rychlejší úroveň.

Přidejte na intenzitě

Na trhu tohoto produktu je k dispozici spousta modelů. Každý model má řadu různých funkcí. Nezapomeňte vybrat takový, který má funkce, které umožňují stroji zvýšit intenzitu. S intenzivnějším cvičením spalujete více kalorií a stepper v tomto nabízí významnou univerzálnost. Můžete změnit nastavení na rychlejší krok. Pokud to nabízí, zvažte nastavení vyššího sklonu nebo přidání většího odporu. Můžete také zkusit intervalový trénink. Zkuste šlapat rychlým tempem po dobu jedné až dvou minut, poté zpomalte na mírnou chůzi po dobu jedné až dvou minut a pokračujte v tomto vzorci po dobu trvání vaší rutiny.

Poraďte se s trenérem

Pokud provádíte svůj workout doma, ještě než použijete tohoto stroje je dobré konzultovat s trenérem, který vás nejen povede, ale také vám pomůže vybrat správný způsob cvičení v několika počátečních fázích. To vám také pomůže lépe pochopit stroj a mechaniku fungování. Zabrání se tak jakýmkoli problémům nebo zranění.

Benefity použití stepperu

Benefitů při cvičení na stepperu je mnoho. My si popíšeme ty základní, mezi které patří hubnutí, kardio, práce s klouby, tónování nohou. Další benefity jsou popsány na stránce cestakbydleni.cz/steppery.

Snížení hmotnosti

Stepper, neboli mini stepper může být účinným nástrojem pro rychlé spalování nadbytečného tělesného tuku. Tento stroj dokáže spálit více než 100 kalorií za hodinu v závislosti na intenzitě cvičení. Můžete také spalovat ještě více kalorií pomocí závaží na ruce. Zvyšuje to celkovou tělesnou hmotu, co vyžaduje větší námahu, a tedy vede ke spalování více kalorií. Přestože stepper není jedním z nejlepších těžkotonážních strojů na spalování tuků, pravidelné a efektivní používání může přinést vynikající výsledky.

Kardiovaskulární přínosy

Jednou z hlavních zdravotních výhod používání tohoto zařízení je pozitivní účinek na srdce. Krokový pohyb tohoto stroje namáhá a tím posiluje kardiovaskulární zdraví. Může být také užitečný pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak nebo jakékoli jiné onemocnění související se srdcem. Intenzita tréninku se může lišit, ale pro zdravé srdce se doporučuje cvičit nejméně 180 minut týdně. Doporučuje se také pravidelné denní sezení a žádné by nemělo být kratší než 10 minut.

Tónování nohou

Pokud chcete mít tónované nohy, pak je stepper tím pravým zařízením pro vás. Zaměřuje se na hamstringy, gluteální a lýtkové svaly těla. Zvyšuje to sílu těchto oblastí a také pomáhá při budování vytrvalosti těla. Stroj je účinný pro běžce na dlouhé vzdálenosti nebo pro cyklisty, u nichž je tělesná vytrvalost klíčová pro dobrý výkon. Výzkum také naznačuje, že kontinuální svalový trénink pomocí tohoto zařízení může být nápomocný při prevenci nemocí, jako je artritida a osteoporóza.

Šetří vaše klouby

Už jste někdy cítili bolest v kolenou při běhání na běžícím pásu v tělocvičně? Dochází k tomu, protože běžecké trenažéry jsou obvykle nakloněny pod úhlem a prodloužený pohyb běhu po nakloněné rovině může zvýšit tlak a stres na kolena, což může způsobit částečné nebo trvalé zranění. Krokový pohyb stepperu pomáhá redukovat riziko poškození kolen. Jedná se o zařízení s nízkým dopadem, které nezpůsobuje žádné otřesy nebo trhnutí na kloubech těla. Přestože zařízení nepoškozuje kolena, lidé, kteří utrpěli zranění nebo mají slabá kolena, by se před použitím stepperu měli poradit s lékařem.

Je efektivní

Stepper je velmi efektivní zařízení pro lidi, kteří mají rušní pracovní rozvrh a nemají čas chodit do posilovny. 15–20 minutový workout na stepperu spaluje stejný počet kalorií jako asi 40 minutový běh na běžícím pásu v tělocvičně. Protože je tak kompaktní a lehký, lze jej snadno přenášet a používat i na pracovišti. Můžete také číst knihu a cvičit zároveň. Stepper je efektivnější než většina ostatních posilovacích strojů.

Monitoruje zdraví

Většina moderních stepperů nabízí možnost sledování zdraví. Umí zjistit počet spálených kalorií, srdeční frekvenci, délku tréninku, počet provedených kroků, celkový počet kroků za minutu atd. Stepper lze také synchronizovat s mobilním zařízením nebo jakýmkoli jiným fitness zařízením, jako je například Fitbit, takže můžete každý den ukládat údaje vašeho workoutu a sledovat pokrok.

Soukromé / skupinové cvičení

Pro ty, kteří neradi cvičí v tělocvičně sledování všemi, bude stepper perfektní volbou. Můžete si vychutnat své soukromí cvičením u vás doma. Na druhou stranu, pro lidi, kteří rádi cvičí s přáteli, lze stepper použít také pro skupinové aktivity pro rychlý a intenzivní workout.

Je relativně levný

Stepper, a už ani nemluvě o mini stepperu, je také levný ve srovnání s jinými posilovacími stroji. Náklady na mini stepper jsou zhruba asi 1 desetina ceny běžícího pásu, kterým spalujete zhruba stejný počet kalorií.Stepper také nemá takové množství pohyblivých částí jako běžecký pás, a proto se nekazí často.

Pohodlí / snadné použití

Stepper je užitečný stroj pro lidi, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny v tělocvičně, ale přesto chtějí něco pro své zdraví a tělo dělat. Stroj zabírá vcelku malý prostor a snadno se vejde do každé místnosti. Mini steppery jsou také extrémně lehké a lze je brát sebou na dovolenou nebo služební cestu pro rychlý workout během dne.