Bezpečná postýlka je základ

Každý rodič má o své dítě starost a chce pro něj jenom to nejlepší. Po příchodu z porodnice je potřeba dítku zajistit bezpečnou a kvalitní postýlku. Základem je kvalitní matrace, která musí do postýlky přesně pasovat. Neměly by zde být velké mezery mezi matrací a rámem postýlky. Dětskému tělíčku prospěje středně tvrdá až tvrdší matrace, která dodá páteři pevnou oporu. Vyhněte se matracím s tvarováním nebo zónovou konstrukcí.

Dětský polštáře a přikrývky

Novorozenci a miminka do jednoho roku polštáře v postýlce nepotřebují. Mohli by se do něj zamotat nebo si ho přetáhnout přes hlavu, což představuje značné riziko. Spaní bez polštářku je vhodné pro vývoj dětské páteře, která si nežádá v tomto věku ještě oporu v podobě polštáře.

Starší děti (zhruba od 2 - 3 let) můžete do postýlky přidat i dětský polštář. Většinou si děti sami začínají mačkat a tvarovat pod hlavu svou peřinku. Rozhodně ale nedávejte do postýlky klasický polštář, opravdu se zaměřte na polštáře určené pro děti - jsou menší a placatější, dětská hlavička potřebuje nižší oporu.

Stejně jako polštáře, ani peřinky do postýlek pro novorozence nepatří. I tady hrozí nebezpečí, že by si do nich miminka mohla zamotat hlavičku. Jakmile je ale děťátko větší, bude potřebovat přikrývku. Narozdíl od polštáře ji bude potřebovat mnohem dřív, než mezi 2-3 rokem. Při výběru vám pomůže přihlížet k tomu, jaké vaše dítě je. Jestli si v noci odkopává peřinku, volte tenčí dětskou přikrývku.

Hnízdečka a zavinovačky

Miminka pláčou a někdy pláčou hodně. Rostou jim zoubky, tlačí je bříško a nebo jim jednoduše chybí maminka. Dítě má u maminky pocit bezpečí. To můžete navodit i pomocí hnízdečka nebo zavinovačky. Právě hnízdečka a zavinovačky se doporučují využívat, pokud máte doma novorozence. Opatrně ho zabalíte, miminko tak nemá šanci si zavinovačku odkopat.

Spaní v jedné posteli - ano nebo ne?

Většina lidí tvrdí, že by miminko (kojenec) kvůli bezpečnosti nemělo spát s rodiči v jedné posteli. Ideální pro něj bude vlastní postýlka, která bude ale co nejvíc nablízku rodičům a mamince. Jiné názory zase tvrdí, že je miminku smutno a nemělo by být až do 3 let během spánku od rodičů odloučeno.

Pokud zastáváte názor, že by miminko mělo spát s vámi ale zároveň se bojíte o jeho bezpečnost, doporučujeme malý trik. Taky si pamatujete to kouzlo, když jste usnuli v noci u televize a ráno jste se vzbudili ve své posteli? Zkuste miminko uspat ve vaší posteli a jakmile usne, přeneste ho opatrně do jeho vlastní postýlky.

Chcete, aby vaše miminko spalo jako v bavlnce?

Aby vaše dítko spalo klidným a nerušeným spánkem, doporučujeme vybrat vhodnou postýlku a kvalitní dětské lůžkoviny. Ty můžete vybrat na e-shopu společnosti Picaso Manufactury. Jedná se o českou značku, která ručně vyrábí lůžkoviny nejen pro dospělé, ale právě i pro naše nejmenší. Nabízené produkty jsou vyrobeny z materiálů, které jsou šetrné k vaší pokožce.

Příroda na 100 %

Jako jeden z mála výrobců Picaso Manufactury nabízí dětské lůžkoviny, které jsou vyrobené čistě z přírodních materiálů. Dokonalý komfort a šetrnost k dětské pokožce zaručuje set ze 100% bavlny, ta je obsažena nejen v "obalu", ale především také ve výplni. Proto je i polštář z bavlny nižší - placatější, jelikož bavlna nemá schopnost být tak nadýchaná, jako peří. Samozřejmě je zde i varianta z prachového husího peří, zde ale musíte počítat z vyšší cenou, jelikož se jedná o vůbec nejvyšší řadu kvality.