Nadační fond Albert plní sny už posedmé. „Letos jsme vybrali přání, která podporují záliby, talent či profesní směřování kluků a holek ze sociálně znevýhodněného prostředí,“ upřesňuje programová manažerka fondu Alena Paldusová a dodává: „Příběh Natálky nám dělá obrovskou radost a dokazuje, jak důležitá je motivace a chuť něco dokázat.“

Natálie (16) studuje na odborném učilišti cukrařinu již druhým rokem a už nyní je přesvědčená, že by se jí jednou ráda živila. S přáním setkat se s profesionálem v oboru se svěřila v dětském domově, který dlouhodobě spolupracuje s Nadačním fondem Albert, a ten jeho splnění následně zorganizoval.

Volba padla na tvář z obrazovek

V Česku je proslulá pečením makronek Míša Landová, která se do projektu ochotně zapojila ve svém volném čase. Zajímavostí je, že Míša se naučila péct svépomocí, odbornou školu za sebou nemá. Původně pracovala v oborech financí a logistiky a pečení pro ni bylo jen koníčkem. Naplno se cukrařinou začala živit před čtyřmi lety.

Pro plnění přání Míša vybrala školu vaření Ola Kala na pražských Vinohradech, kde pravidelně vede své kurzy. „Právě makronky patří k nejoblíbenějším kurzům. Pořádám zde však také kurzy pečení dortů, zákusků i vánočního cukroví. Kontakt s lidmi si velmi užívám, i proto, když přišla tato nabídka, neváhala jsem,“ řekla Míša.

Při přípravě makronek se nesmí nic podcenit

Na workshop Natálka přizvala i svého kamaráda Dana a po úvodním přivítání se hned vrhli na přípravu. „Základem při pečení makronek je kvalitní mandlová mouka, takže je finální výrobek přirozeně bezlepkový. Dnes si připravíme recept s cukrovým rozvarem. Těsto je pak stálejší a snadněji se s ním pracuje,“ vysvětlila Míša a dodala: „Základem je dodržovat přesné dávkování surovin, i malá odchylka od receptu může výsledek pokazit.“

Po upečení a zchladnutí děti naplnily makronky krémem. „Všichni už se těší, až tu dobrotu ochutnají,“ usmívala se paní vychovatelka. Ze setkání měli Natálka s Danem velkou radost, kromě makronek si totiž odnesli i podepsanou Míšinu kuchařku. „Makronky jsem pekla poprvé a myslím, že se nám krásně povedly,“ zhodnotila Natálka práci. „Ještě je musíme nechat naležet, ale už teď se těším, až je ochutnám,“ svěřila se.