Kůže je naším největším orgánem, nepodceňujte péči o ni

Koho by to napadlo? Kůže je skutečně naším největším orgánem, má naše tělo chránit proti vnějším vlivům. Navíc jejím prostřednictvím vylučujeme z tělo vodu a škodliviny, tvoří se v ní vitamín D. Měli bychom jí tedy věnovat pořádnou péči prostřednictvím vhodně zvolené kosmetiky.

Rozlišujeme 4 druhy pokožky, tzv. fototypy

  • Fototyp I-citlivá velmi světlá pokožka s pihami, která vždycky zrudne a nikdy nehnědne. Doporučená délka slunění bez ochrany je pro tento fototyp 5-10 minut.
  • Fototyp II-citlivá světlá pokožka, která rudne, jen málo hnědne. Doporučená doba na sluníčku bez ochrany je 10-20 minut.
  • Fototyp III-středně světlá pokožka, která se někdy opálí do červena, vždycky pigmentuje. Délka slunění bez použití opalovacích přípravků 20-30 minut.
  • Fototyp IV-tmavá pokožka, která se nikdy nespálí a dobře pigmentuje. Doba pobytu na sluníčku bez ochrany před sluníčkem je 45 minut.
  • Někdy se setkáte i s fototypem V a VI. Jedná se o osoby s velmi tmavou pokožkou, tmavými až černými vlasy (arabská populace). Jejich pokožka se nikdy nespálí.

Víte, že dětská pokožka je vůči slunečnímu záření vnímavější než ta dospělácká? Nezapomínejte dětem dávat pokrývku hlavy a sluneční brýle. Nepouštějte je na sluníčko mezi 11.-15.hodinou.

Jak vybrat opalovací přípravek?

Ultrafialové záření tvoří dva druhy paprsků – UV-A a UV-B. Zatímco UV-A paprsky pronikají hluboko do kůže a mohou za vznik pigmentových skvrn a za předčasné stárnutí pokožky, UV-B paprsky mohou za to, že se spálíte. Proto je třeba se proti účinkům slunečního záření chránit.

Náš tip: Ideálním pomocníkem při ochraně pokožky před slunečním zářením jsou opalovací přípravky.
Je úplně jedno, zda zvolíte olej, mléko, nebo krém. Rozhodující není ani cena. Důležité je, aby přípravek obsahoval filtry proti UV-A i UV-B záření. Na obalu hledejte zkratky SPF a IPD.

Důležitou roli bude při výběru opalovacího krému hrát i ochranný faktor, jinak také schopnost přípravku zachytit škodlivé UV záření.

Víte, že SPF opalovacího přípravku je třeba přizpůsobit fototypu pleti? Pro fototyp I je ideální SPF v Čechách 20-30, u moře 30-50+. Fototyp II vyžaduje v Čechách SPF 20-25, u moře 30-40. Fototyp III potřebuje SPF 10-15 v ČR a 20-25 u moře. SPF pro fotoyp IV je 6-10 pro Čechy a 15-20 u moře.

Další věcí, kterou si před nákupem přípravku na opalování musíte ujasnit, zda vám nevadí chemické filtry, nebo dáte přednost těm minerálním. Zatímco chemický filtr proniká hluboko do kůže a přípravek musíte na pokožku nanést s dostatečným předstihem, minerální filtr do hloubky neproniká. Působí ihned a nezpůsobuje žádné nepříjemné reakce.

Náš tip: Ochranu si zaslouží i obličej a rty. Nezapomeňte si tedy pořídit také speciální opalovací krém na obličej a na rty.