Slavicek.dyzajn kutila a tvořila odmalička, ale nikdy ji nenapadlo, že by to mohlo být víc než jen koníček. Stihla vystudovat lékařskou fakultu, založit rodinu… jenže pak objevila macramé. A bylo – no ne vymalováno, ale vyuzlíkováno!

Řekněte nám něco o sobě. Jaká byla vaše cesta k tvoření?

Jsem taková tvořivá duše. Od malička jsem neustále něco kutila.

Postupně ale volného času na mé koníčky ubývalo. Vystudovala jsem lékařskou fakultu a začala pracovat v nemocnici. Dostala jsem se do vyčerpávajícího koloběhu služeb, víkendů a svátků strávených v ambulanci a neustálého studia. Tvořila jsem ve vzácných chvilkách volna a doufala, že jednou moje výrobky budou dělat radost nejen mně, ale i dalším lidem. Když jsem pak otěhotněla, konečně jsem se odhodlala jít do toho naplno. Vyměnila jsem chirurgické nástroje za bavlněné provazy a dřevo a začala vyrábět drhané dekorace.

Jakou technikou nejraději tvoříte? Proč to u vás vyhrála?

Před třemi lety jsem objevila macramé a byla to láska na první pohled. Moje máma drhala. Když jsem byla malá, ukazovala mi svoje výrobky. Tehdy jsem nad těmi nudnými béžovými barvami a nepříjemným sisalem ohrnovala nos. Takzvané moderní macramé jsem našla náhodou na internetu. Začalo to nevinně, potřebovala jsem trochu zútulnit interiér našeho domu, vyrobila jsem pár kousků a od té doby jsem nedokázala přestat uzlit.

Baví mě každá část procesu tvorby. Od sbírání větví na procházkách po lesech, přes jejich opracování (broušení a olejování), vymýšlení vzorů a barevných kombinací, samotné drhání, focení výrobků, až po balení do mých ručně kreslených krabic a výlety na pobočky dopravců.

Kde čerpáte inspiraci? Vyrábíte ráda na zakázku?

Inspiraci čerpám hlavně v přírodě. Oceán a hory, to je moje. V přírodě si vždy vyčistím hlavu a napadají mě další a další nové projekty. Z túr po horách si také často přináším materiály, které využívám pro své tvoření. Opustit les bez plné náruče pokroucených větví, to bych snad ani nebyla já...

Popište moment, kdy jste si uvědomila, že vaše tvorba už není „jen“ koníček.

Asi ve chvíli, kdy se objednávky a zakázky hromadily a já přestala stíhat. Netvořila jsem už jen, kdy se mi zachtělo, ale když to po mně chtěli ostatní. Stále mi to ale úplně nedochází.

Jakou radu byste dala začínajícím prodejcům na Fleru?

Zpočátku je těžké najít si svoje zákazníky. Konkurence je obrovská. Je tu taková spousta šikovných tvůrců a nádherných výrobků. Takže nenechat se odradit, když to nejde hned. Neznamená to, že netvoříte krásné věci. Nepochybovat o sobě, vytrvat a tvořit dál to, co milujete.

Připravila:Lucie Bednářová, Fler.cz
Foto: archiv slavicek.design

Adresa obchodu: Fler.cz/slavicek-dyzajn