U kotníků máte uvázanou gumu a pod vámi je několik desítek metrů hluboká propast. Slyšíte jen tlukot svého srdce a adrenalin začíná pracovat. Vyhraje pud sebezáchovy, nebo ovládnete strach a skočíte volným pádem vstříc dobrodružství? Na konci gumy vás čeká neskutečná smršť emocí a úsměv, který z tváře nedostanete ještě pár hodin. Jak vlastně bungee jumping vznikl a kde si můžete skočit v Česku?

Zkouška dospělosti i rituál k zajištění dobré úrody

Podle legendy vše odstartovala žena prchající před svým mužem, který nešel pro ránu daleko. Když už nebylo kam utéct, začala šplhat po stromě. Muž se nejprve zespodu kál, ale když to nezabralo, vydal se také nahoru. Skončilo to tak, že se žena vrhla ze stromu dolů a její muž v zápalu vzteku skočil za ní. Nevšiml si ale jedné drobnosti, že si kolem kotníků stihla uvázat liánu. Ať už to je pravda, nebo není, praktikuje se skok s liánou na kotnících u řady domorodých kmenů i dnes. Buď jako zkouška dospělosti, nebo k zajištění bohaté úrody.

Na skok do moderní historie

Západní civilizace tento rituál zaznamenala až v roce 1950. A objevila úplně nový potenciál – skákání pro zábavu. Ale pár let přece jen trvalo, než se z bungee jumpingu stal adrenalinový sport přístupný široké veřejnosti. První skoky pořádané nadšenci probíhaly až v 70. a 80. letech 20. století, a to například z mostu Bristolu, z Eiffelovy věže nebo Golden Gate Bridge. Ne vždy byly legální a končily pokutou. V Česku se bungee jumping objevil až v roce 1993, a jeho obliba od té doby nepolevila ani o chlup.

Bezpečnosti na prvním místě

Představa skákání na liáně nepřicházela v západní společnosti úplně v úvahu. Místo toho se používá elastické lano a ideálně i dvojí jištění. Adrenalin je sice fajn, ale když končí úsměvem na rtech, je to ještě lepší.

Elastické lano vás po volném pádu začne nejprve zpomalovat a až se natáhne na maximum, vynese vás zase o kus výš. Takhle se zhoupnete hned několikrát. Lano je lepší nejen kvůli bezpečnosti, ale také je mnohem příznivější k páteři i kloubům. Zatímco liána se natáhne o nějakých 10 %, bungee lano to zvládá od 80 do 300 %. A to je už pořádný rozdíl.

Skočte si z mostu i z televizní věže

Chcete si vyzkoušet, jestli na to máte? Nebo přemýšlíte o dárku, který zanechá dojem? V Česku si bungee skočíte hned z několika míst. První seskok doporučujeme ze 36 metrů vysoké televizní věže v Harrachově, která platí za takový vstup do adrenalinových sportů.

Pokud by to přece jen nestačilo, máte možnost zajet do Chomutova a skočit si z 62 metrů vysokého mostu, což je v přepočtu nějakých 20 pater. Případně se vypravte do Prahy, Brna, Ostravy, Plzně nebo Olomouce, kde se skáče ze 110 metrů vysokého jeřábu.

Věřte, že při pohledu dolů se vám začnou podlamovat kolena. Ale ten pocit, když se překonáte a skočíte, ten za to stojí a už vám ho nikdo nevezme. Tak co, troufáte si?