Otužilí krvelační paraziti

Klíšťata se vždy spojovala s obdobím léta, ale tomu už tak bohužel dávno není. V důsledku oteplování planety jsou schopna přežívat déle a být aktivnější, díky stále teplejším podmínkám. Začala se přesouvat a migrovat na místa, kam se předtím nikdy nevyskytovala a nebyla aktivní. Tyto údaje vyplývají z průzkumu, realizovaného celosvětovou iniciativou Protect our Future Too, která upozorňuje na zdraví domácích zvířat, v souvislosti s měnícím se charakterem ročních období. Klíšťata mohou přenést jak na lidi, tak na zvířata závažná onemocnění, která mohou být v případě domácích zvířat i smrtelná. Iniciativa se věnuje šíření povědomí o celoroční ochraně domácích zvířat před ektoparazity, přenašeči těchto onemocnění. Více informací najdete na české verzi www.protectourfuturetoo.com/cz.

Přenašeči závažných onemocnění

Klíšťata jsou paraziti, kteří se živí krví. Na přežití potřebují hostitele, na kterého se přisají. Prostřednictvím krmení se sáním krve nakazí a mohou pak přenést chorobu na mnoha dalších hostitelů. Nejznámější nemoci přenášené klíšťaty:

Lymská borelióza je infekční onemocnění, které postihuje celý organismus. Způsobují ji bakterie, které útočí na svalový a nervový systém. Nemoc mívá často pozvolný a velmi nenápadný průběh, proto je těžko rozpoznatelná.

Babesióza psů nazývaná také psí malárie je velmi vážné akutní onemocnění, které postihuje červené krvinky. Přenáší ho klíště zvané piják lužní a pro pejsky může být smrtelné. Příznaky se projevují horečkou (vyšší než 40 ° C), nechutí k jídlu, zvracením, tmavou močí, malátností a ospalostí. Více informací o pijákovi v ČR najdete na stránce www.najdipijaka.cz

Anaplasmóza je bakteriální onemocnění napadající bílé krvinky zvířat ale i člověka a způsobující celkové chřadnutí organismu projevující se horečkou, malátností, nechutenstvím a bolestivostí kloubů.

Ehrlichióza je závažné bakteriální onemocnění, které je obtížné diagnostikovat. Svým průběhem se podobá lymeské borelióze, též napadá mozek a nervovou soustavu. V ČR se nevyskytuje, ale hrozí při cestování psů do jižní Evropy.

Jak chránit sebe i čtyřnožce?

Většina nemocí přenášených klíšťaty se nepřenese okamžitě. Po každé procházce, venčení nebo práci na zahradě je důležitá kontrola celého těla. Po nalezení klíštěte je nutné ho rychle a bezpečně vyjmout. Je důležité zkontrolovat, zda po odstranění klíštěte nezůstala v kůži jeho hlavička. Čím dříve se klíštěte zbavíte, tím více snížíte riziko nakažení. Při procházkách je třeba vybrat si vhodné oblečení: dlouhý rukáv a kalhoty, vysoké boty a pokrývku hlavy (kšiltovku, čepici, klobouk). Repelentem si nastříkejte nejen kůži, ale i oblečení a boty (vždy se řiďte pokyny výrobce).

U zvířat je kontrola stejně důležitá jako při lidech. Po venčení vašeho domácího mazlíčka ho vždy pořádně prohlédněte. Psi jsou totiž náchylnější na chycení klíštěte než lidé. Ideální prevence proti klíšťatům je použití antiparazitárních přípravků. Doporučujeme se svým veterinárním lékařem konzultovat, jaké ochranné produkty vybrat pro vašeho psa. Důvody vysvětluje Prof. David Modrý z Veterinární univerzity v Brně: "Existuje několik forem antiparazitárních přípravků. Doporučuji je pořídit u veterináře, který vám nejlépe poradí, co je pro zvíře vhodné. Přestože jsou přípravky proti parazitům dostupné i na internetu nebo v pet shopech, prodavač nemůže posoudit zdravotní stav vašeho psa či kočky a hlavně nemá k dispozici údaje o místní nákazové situaci a o všech možnostech včetně těch nejnovějších řešení. Oproti tomu zvěrolékař dokáže přesně vybrat potřebnou účinnou látku a doporučit vhodný produkt, protože jednoduše vašeho psa zná, jeho životní styl, prodělaná onemocnění či případné alergie." Ve veterinárních ordinacích navíc mají k dispozici moderní přípravky, na které si klíšťata nebo blechy ještě nevytvořili rezistenci. Na výběr jsou například ochucené tablety, které se aplikují jednoduše a rychle, přičemž jejich účinek přetrvává až 3 měsíce. Oblíbenou formou je stejná účinná látka jako spot-on aplikace (vhodná i pro kočky), kdy se roztok kape přímo na krk a vstřebává se do kůže. U psů je rovněž osvědčený antiparazitární obojek, jehož účinek při soustavném nošení přetrvává až do 6 měsíců, je voděodolný a bez zápachu. Více informací o péči o zvířata a přenositelných chorobách najdete na www.zdrave-zvire.cz.