Už podeváté malí obchodníci vlastnoručně připravili dárky a dekorace, které budou dělat radost jiným. Děti dárky nejprve vymyslely, následně si naplánovaly výrobu, nakoupily materiál a pak vytvořily a také nacenily. Letos je navíc také nafotily, aby je mohly nabízet i online. Projekt Nadačního fondu Albert takto aktivně podporuje vzdělání a rozvoj dětí z dětských domovů a zábavnou formou je připravuje na budoucí vstup do dospělého života.

Sázka na trpaslíky

Na vánoční Obchůdky s Albertem je potřeba pořádná příprava, všechno si naplánovat, a hlavně začít včas. „Letos děti z našeho domova vyráběly stromečky a zvonečky z drátů, trpaslíky, sněhuláky a andělíčky. Kvůli aktuální pandemické situaci jsme sice měli více času na výrobu dárku, ale hůře se nám sháněl materiál," popisuje Lenka Čermáková, vychovatelka z Dětského domova Duchcov. Nejvíce na dračku by podle dětí měli jít trpaslíci, do kterých vkládají své naděje. „Jsou teď moderní záležitostí," vysvětluje Lenka Čermáková. Loni děti vsadily například na svíčky, dekorační věnce nebo na zvonečky.

Radost se násobí

Dárky z obchůdků neudělají radost jenom kupujícím či obdarovaným, ale i jejich malým tvůrcům. Celý výdělek získaný prodejem putuje zpět k dětem. „Výtěžek použijeme na odměnu pro děti, které se zapojily, na dobroty, společné výlety a tradičně na večeři v restauraci," upřesňuje Lenka Čermáková.

Čarovná atmosféra

Každý rok doprovází obchůdky čarovná atmosféra, když děti rozdávají radost zákazníkům a naopak. Tu loňskou dokonale popsala Monika Hrabovská, vychovatelka dětského domova Zášová: „Díky skvělému přístupu zákazníků i zaměstnanců Alberta se nám podařilo prodat všechny výrobky dokonce už za jedno dopoledne. Největším překvapením pro nás ale byla dobrosrdečnost dvou zaměstnankyň, které zakoupené výrobky darovaly nemocným dětem – Onkoláčkům. Naše děti se proto rozhodly výrobky, které jsme schovali pro další den, nemocným dětem také darovat."

Obchůdky v online prostředí

Kromě venkovních stánků před vybranými obchody Albert si zájemci mohou udělat radost i z pohodlí domova. Malí obchodníci totiž letos kvůli aktuální situaci nabízí své výrobky i online. Zájemci tam najdou obchůdek plný krásných ručně vyrobených dárků a dekorací. Seznam prodejen, kde jsou umístěny venkovní stánky, společně s termíny je zveřejněn na stránce Nadačního fondu Albert.