Zejména mezi mladými jsou oblíbené dovolené, kdy procestují rovnou několik zemí. Tzv. roadtripy vám umožní v krátkém čase a za slušnou částku poznat několik kultur, krajin, užít si výšlapy do hor i válení se na pláži. Co byste na takovou výpravu každopádně neměli zapomenout?

Dobrého parťáka

Vydat se někam sám jenom proto, aby se člověk někam podíval, je zbytečné a ve finále byste toho litovali. Naopak každý výlet bude zábava, když si s sebou vezmete člověka, s nímž vám je dobře. S fajn parťákem se nebudete cítit ztracení ani na druhém konci světa, a hlavně si pomůžete, kdyby se cokoliv stalo.

Přibližný plán

I cesta na dovolenou bez plánu může dopadnou dobře. Raději si však aspoň přibližnou trasu připravte. Neplánujte do detailů, co všechno chcete každý den vidět, ony by vám ty plány stejně nevyšly. Nicméně když si aspoň rámcově rozdělíte, kolik dnů budete kde, budete si moct předem sehnat ubytování.

Peníze na několika místech

Když jedete na delší dobu a do více států, budete potřebovat hodně peněz v různých měnách. Odvážlivci možná vycestují jen s kreditní kartou, ale ne všude se dá platit elektronicky. Pokud se tedy chcete vyhnout situacím, kdy budete u pokladny trapně vysvětlovat, že hotovost nemáte, nějakou si vezměte. A rozdělte si ji pěkně na více míst. Kdyby vám ukradli peněženku, ať máte aspoň nějaké peníze na dalším místě.

Cestovní pojištění

Cestovní pojištění je nutnost. Stejně jako dobrý parťák vám totiž může zachránit nebo aspoň usnadnit život. Kryje vám záda, a to nejen v případech, kdy budete muset navštívit nemocnici nebo volat záchranku v cizí zemi. Pojistit se můžete i proti zpoždění letadla, zavinění škody třetí osobě apod. Především si dnes jde zařídit cestovní pojištění online, takže v nejhorším případě to můžete udělat až v cílové destinaci. Ale to jen kdybyste zapomněli. Lepší je být připravený předem.

Chcete víc tipů pro skvělou dovolenou? Web Top-pojištění.cz připravil sedmidílný seriál s názvem „Nepodceňujte výběr své dovolené". V něm vám poradí, podle čeho si dovolenou vybrat, koho vzít s sebou, na co se připravit, co všechno zařídit a jak si celkově dovolenou užít na maximum.