Řecko v sobě snoubí jedinečnou historii a kulturu s výtečnou gastronomií, třešinkou na pomyslném dortu pak jsou krásné pláže s azurově zabarveným mořem. Není divu, že země patří k velmi oblíbeným dovolenkovým cílům, letos to platí dvojnásob.

Proč je Řecko bezpečnou zemí?

Řecké ostrovy jsou z velké míry závislé na cestovním ruchu, i proto cílem země bylo co nejrychleji proočkovat místní populaci. Tento vládní plán se osvědčil především na menších ostrovech, kde žije sotva tisícovka obyvatel. Velkou proočkovaností se mohou pochlubit například ostrovy Kastellorizo, Lipsi, Kalamos nebo Thymena, díky nim dovolená v Řecku představuje bezpečný odpočinek u moře téměř s nulovým rizikem nákazy.

Bezesporu neocenitelnou výhodou v této době jsou i malá romantická zákoutí a soukromé pláže, kterých je na ostrovech dostatek. Na rozdíl od těch veřejných městských na nich není hlava na hlavě. Řecko se navíc pyšní celou řadou pláží, které mají mezinárodní ocenění kvality „Modrá vlajka,“ najít tak krásnou pláž jako z filmu bez davu turistů není problém.

Poloprázdné pláže a památky bez front

Na dovolenou do Řecka ale samozřejmě nemusíte jen na malý ostrov s několika stovkami obyvatel, i letos můžete vyrazit na ta známější místa typu Kréta, Rhodos, Kos, Korfu nebo Zakynthos. Oproti menším ostrůvkům sice už nebudete tolik izolováni, přesto se ale budete moci těšit z příjemného prostředí a z mála turistů.

Než se rozjede cestovní ruch na plné obrátky, bude to ještě chvilku trvat. Kdo dřív si proto vyrazí užívat za hranice, ten bude těžit nejen z poloprázdných pláží a z památek bez dlouhých front. Ať už si však dovolenou naplánujete odpočinkovou nebo poznávací, můžete si být jisti, že nebudete ochuzeni o všechny zajímavosti v Řecku, na které se jindy čeká, a kupují lístky s měsíčním předstihem.

Co nabízí Řecko turistům?

Obliba Řecka u turistů z celého světa pramení nejen z bájných tvorů řecké mytologie. Země se pyšní dvěma desítkami antických památek zapsaných na seznamu UNESCO, avšak vydávat se nemusíte jen po stopách pokladu světového kulturního dědictví.

Milovníci adrenalinu a přírody ocení nespočet možností spojených s vodními sporty a s trekingem, zdolávat lze hřebeny hor ve výškách 2 500 metrů nad mořem. A opomenout nesmíme ani lákadlo v podobě tradiční řecké kuchyně. Výtečné gastronomii tvořené olivy, čerstvou zeleninou, rybami, mořskými plody a vínem odolá jen málokdo.