Ztráta zaměstnání nemusí být jediným důvodem, proč se člověk dostane do tak špatné finanční situace, že přemýšlí o půjčce. Rozbité auto, poškozená střecha a spousta dalších nečekaných výdajů může s rodinným rozpočtem pěkně zamávat, a proto může celou situaci alespoň krátkodobě vyřešit půjčka.

Půjčka bez registru

Registr dlužníků je databáze, která obsahuje údaje o platební neschopnosti i schopnosti jak fyzických osob, tak osob právnických. S registrem dlužníků nejvíce pracují banky, které i na jeho základě posuzují bonitu klienta. Podle bonity se banka rozhodne, zda žadateli poskytne, či neposkytne úvěr. Bonita je schopnost klienta dostát svým závazkům vůči bance.

V případě, kdy v minulosti klient nedostál svým závazkům a dostal se do registru dlužníků, není pro banku dostatečně bonitní a nepůjčí mu peníze. V takovém případě přichází na řadu například půjčky bez registru SOLUS. Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelů (zkráceně SOLUS) je jedním z neznámějších registrů dlužníků, který funguje již od roku 1999.

Půjčka se záznamem v registru nemusí být v dnešní době vůbec nereálná. Existuje celá řada nebankovních institucí, které jsou ochotné půjčovat peníze lidem i se záznamem v registru. V registru je totiž člověk ještě 3 roky po zaplacení svých závazků, než dojde k automatickému výmazu. A tak přece to, že člověk před pár lety byl nerozvážný nebo jen v těžké životní situaci, nemusí znamenat, že po tolika letech to má stejně.

Se záznamem v registru dlužníků je možné si půjčit dlouhodobou i krátkodobou půjčku. Dlouhodobá půjčka bez registru je vhodná na půjčení vyšší částek s nižšími měsíčními splátkami.

Půjčka s insolvencí

Insolvence je právní řízení, ve kterém je hlavním cílem vypořádat dluhy dlužníka a v co nejvyšší míře uspokojit pohledávky věřitele. Jedná se o situaci, kdy dlužníkovi jeho dluhy přerostly přes hlavu, a proto požádal o oddlužení.

O insolvenci musí dlužník požádat prostřednictvím insolvenčního návrhu a o schválení rozhoduje soud. V současné době trvá insolvence pět let a řídí se zákonem č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon).

Proto existuje půjčka pro lidi v insolvenci, o kterou lze požádat u nebankovní instituce a soukromé osoby, která poskytuje půjčky. U těchto půjček je nutné si dávat pozor na různé podvody a lichváře, kteří půjčují za vysoké poplatky, s vysokým úrokem a tato činnost je nelegální.

Dlouhodobá půjčka po insolvenci může být vyplacená po schválení žádosti na účet i v hotovosti. Jedná se o celkem rizikový produkt zejména pro poskytovatele, kteří poskytují peníze nebonitním klientům. Z toho důvodu jsou u půjček účtovány vysoké úroky a také poplatky za pozdní splácení.