Zatímco osobu která nosí brýle zaregistrujete okamžitě, uživatele kontaktních čoček tak snadno nepoznáte. Na západ od našich hranice jsou čočky navázané na vzhled a tím spojený úspěch. Proto například v Americe nosí čočky až 25% pacientů se zrakovou vadou. V Evropě jsou pak nejčastější praktické důvody. Kdo lyžuje, plave, běhá nebo jakkoli cvičí, určitě uzná, že brýle nejsou při sportovních aktivitách zrovna pohodlné. Stejně tak ke krásným šatům vám budou lépe „ladit" kontaktní čočky, než brýle které nosíte do práce. A co teprve fungování s malými dětmi, které vám i několikrát za den na brýle sáhnou, takže je můžete čistit téměř nepřetržitě. O dovolené, kde musíte měnit sluneční brýle za ty dioptrické, se snad ani nemusím zmiňovat. Uvažujete o tom, že kontaktní čočky vyzkoušíte? Poradíme vám jak začít!

Tip 1: Nechte si pečlivě vyšetřit zrak

Před prvním použitím kontaktních čoček navštivte optometristu v některé z optik ve vašem okolí. Vyhledat můžete i kontaktologa, který vám poradí nejen se správným nasazením a manipulací, ale především pomůže s výběrem čoček, které nejlépe sedí vašemu oku. Většina uživatelů totiž nemá úplně kulaté oko, ale jsou na něm nerovnosti, zejména v oblasti rohovky, které mohou mít vliv na pohodlnost nošení čočky. Správný výběr čoček je proto velmi důležitý. Řada uživatelů čoček také vyzkouší několik značek čoček, než zjistí, které jim sedí nejlépe. Trendem posledních let je také to, že více lidí čočky objednává on-line místo nákupu v kamenných prodejnách, a to zejména z důvodu finanční, ale i časové úspory.

Tip 2: Nejsou čočky jako čočky

Existuje celá řada kontaktních čoček od nejrůznějších výrobců, tak jak se v nich nejlépe zorientovat? Podívejte se i na materiál a vlastnosti čočky. Nejkvalitnější kontaktní čočky jsou vyrobené z takzvaného silikon-hydrogelového materiálu, který se vyznačuje lepší propustností kyslíku. Právě díky vyšší propustnosti může oko lépe dýchat a uživatelé mají komfortnější pocit při nošení čoček. V poslední době je odborníky velmi doporučována kombinace technologií Aquaform, která přitahuje a váže vodu v celé struktuře čočky. „Tato technologie znamená vysoce smáčivý povrch, což zvyšuje pohodlí při nošení čoček. Zároveň pomáhá udržet oči jasné, bělejší a zdravé, protože tyto čočky jsou měkčí a flexibilnější," vysvětluje Kateřina Ziklová, specialistka zákaznického servisu společnosti Alensa. Technologii Aquaform obsahují oblíbené čočky Biofinity nebo MyDay.

Tip 3: Jaký interval zvolit, měsíční nebo denní čočky?

V případě, že se rozhodnete pro kontaktní čočky, zvažte frekvenci jejich výměny. Nejčastěji uživatelé nosí měsíční nebo denní kontaktní čočky, rozdíl je v nich celkem zásadní. Měsíční kontaktní čočky můžete používat už podle názvu celý měsíc, nicméně je důležité se o ně správně starat. Čočky je potřeba každý den z oka vyndat, promnout mezi prsty a uložit do pouzdra s čistícím roztokem. Stejně tak ráno je dobré čočku očistit před samotným nasazením do oka. Po měsíci používání pak takovou čočku vyhodíme. Existují však měsíční čočky určené k takzvanému kontinuálnímu nošení po dobu 30 dnů a 29 nocí, např. od značky Biofinity, které jsou ze silikon-hydrogelového materiálu. Denní čočky jsou podstatně jednodušší na údržbu a zároveň na hygienu. Více se doporučují i při sportech, zejména pokud by došlo k poškození čočky. „U denních čoček nepotřebujete žádné roztoky nebo pouzdra, jsou proto velmi vhodné i na cestování," vysvětluje Ziklová z Alensy a doplňuje, že mezi nejpopulárnější denní čočky patří MyDay od společnosti CooperVision.