Povzbuzujícího účinku kávy si jako první povšiml pasák koz v Etiopii, když se po ochutnání kávových bobulí zbavil pocitu únavy a byl najednou plný energie. Distribuci kávy zahájili Arabové a dnes je káva po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Největším světovým producentem kávy je Brazílie, následovaná Vietnamem a Kolumbií.

Nejznámějšími druhy kávy jsou arabika a robusta lišící se od sebe svými nároky na pěstování, chutí a aromatem. Arabika pochází z Etiopie, je obecně považována za nejkvalitnější kávu a tvoří až 70 % celosvětové produkce kávy. Druhým nejznámějším druhem kávy je robusta, která má robustnější a mnohem plnější chuť. Někdy se oba druhy kávy míchají dohromady, jako je tomu například u kávy Shell Café Espresso, která se skládá ze zrn arabiky z Jižní Ameriky a zrn robusty z Asie.

Káva obsahuje kofein, který stimuluje mozkovou aktivitu, a my se tak cítíme méně unavení. Mnozí z nás si neumí představit ráno bez její lahodné chuti. V případě, že vyplníte náš kvíz správně a budete mezi třemi nejlepšími s nejvyšším počtem bodů, získáte stylovou porcelánovou sadu Shell Café pro ještě lepší a lahodnější ranní kávu.

#competition|1535|kafe#