Čaj jako lék na nachlazení i denní rutina

Popíjení čaje je celosvětově rozšířeným rituálem, přičemž v některých kulturách je úzce spjato s životním stylem. Ať už jste příležitostným čajíčkářem nebo třeba absolutním milovníkem čaje, který bez něj neodstartuje den, věřte, že se právě v tomto nápoji skrývá nejeden benefit. Proč je tedy dobré čaje pít a jak často je vhodné si užívat jeho lahodný šálek? To a ještě mnohem více se dočtete třeba i na webu https://cajovy.blog/.

Hydratace, kterou tělo potřebuje

Čaj je výborným antioxidantem, který dokáže bojovat s volnými radikály. Právě proto má nejeden z nás pití čaje spojeno s nachlazením, kdy jeho spotřebu navyšujeme. Čaj totiž napomáhá pocení, které je důležité právě pro urychlení léčby. Čaj je navíc skvělým nápojem pro popíjení celoročně – zatímco v létě osvěží, v zimě dokonale zahřeje. Tento oblíbený teplý nápoj dokáže bojovat proti riziku vzniku kardiovaskulárních chorob, umí zlepšit náladu a pozitivně ovlivňovat imunitní systém. Může mít ale i blahodárné účinky na snížení krevního tlaku, dokáže pomoci s bolestí hlavy nebo pozitivně ovlivnit trávení.

Čaj v hrnku, klid v duši

Látky obsažené v čaje mají působit jako podpora klidného a nerušeného spánku. Že je klidnější spánek právě to, co potřebujete? Vyzkoušejte třeba takový, který bude obsahovat kozlík lékařský nebo meduňku. Možná brzy uvidíte, že budete spát lépe než kdykoli předtím. Pokud tak uvažujete, jak neklidný spánek urovnat, možná bude skvělým způsobem sáhnout nejdříve po chutném čaji plné přírodních látek. Naopak černý nebo zelený čaj s množstvím kofeinu vás může spíše nakopnout k výkonu.

Příjemný rituál

Podle jedné z vévodkyň z Bedfordu je odpolední čaj ideálním způsobem, jak překlenout čas mezi obědem a večeří.
V Číně dokonce považují popíjení čaje za nutnost, bez které to v životě zkrátka nejde. Zkuste si také zpříjemnit každý den šálkem dobré kávy – ať už bílé, černé nebo zelené, litovat určitě nebudete. Možná, že se i pro vás stane chvíle s čajem tím, na co se budete od samého rána těšit. Jediné, proč se někteří jedinci citliví na přemíru kofeinu snaží nadměrnému pití čaje vyhnout, je právě to, že často obsahují větší či menší množství tohoto přírodního stimulantu. Pokud tak víte, že vám kofein nedělá dobře nebo se vám po něm špatně usíná, sáhněte raději po některém z ovocných čajů, které kofein neobsahují zpravidla vůbec.

Můžete experimentovat

Čaj nemusí být jen čajem. Můžete totiž vyzkoušet i různé recepty s čajem, kdy vám po smíchání s dalšími ingrediencemi může vzniknout lahodný nápoj jako dělaný pro příjemné chvíle s přáteli nebo tolik potřebné chvíle odpočinku. Vyzkoušet tak můžete třeba indický čaj s mlékem a kořením, neobvyklý čaj s kurkumou a zázvorem nebo horký nápoj v doprovodu kandovaného ovoce. Který bude ten váš?