„O tom, že bych rád vyráběl léčivé přípravky, jsem uvažoval dlouho, ale definitivně jsem se rozhodl až ve chvíli, kdy se začal u mého syna objevovat atopický ekzém. Po opakovaném použití kortikoidů jsem si vzpomněl na shea máslo, které se používá v západní Africe právě pro tyto účely. Výzvou pro mě bylo, jak docílit toho, aby v přípravcích zůstaly zachovány účinné látky. Kvalita výrobků ze shea nebo karité másla se totiž liší podle způsobu zpracování,“ vysvětluje MUDr. Gaye, který v České republice založil společnost Medinatur.

Všechny produkty Medinatur se vyrábějí v České republice, suroviny potřebné pro jejich výrobu však pocházejí přímo z Afriky. MUDr. Gaye sám dohlíží na místě na výběr těch nejkvalitnějších surovin, které pak dováží do ČR. Jedinečnost je ve způsobu zpracování. Při výběru surovin vychází MUDr. Gaye z perfektní orientace v oboru etnofarmakologie, vynikající znalosti rostlinných zdrojů, které nepotřebují pro svůj růst pesticidy a nejsou ani geneticky jakkoliv upravené. Široká škála produktů je doporučována pro každodenní použití u dospělých i dětí.

S výrobky od Medinatur pracují sanatoria pro ekzematiky a psoriatiky, mnohé lázně (mj. Lázně Bechyně, Lázně Bělohrad, Lázně Jáchymov). Přípravky s úspěchem používají také dětští lékaři, dermatologové a fyzioterapeuti. Do distribuce jdou jen ty výrobky, které mají nezpochybnitelné účinky. „U výrobků, které jsou na trhu, sledujeme po dobu několika let spokojenost spotřebitelů i to, jak produkty snášejí,“ dodává lékař, který se rozhodl spojit výrobky se svým jménem, protože chtěl, aby zákazníci věděli, že za své výrobky ručí.

MUDr. Michaela Prosová z lymfologického a dermatologického centra Lymfoderma v Praze 1 využívá ve své praxi výrobky Dr. GAYE od roku 2001. V čem jsou podle ní výjimečné? „Pravidelné používání výrobků s shea máslem vede k obnově přirozené kožní bariery a tím ke zlepšení obranyschopnosti kůže proti vnějším vlivům.“

Karitol (nejen) pro sportovce

Mezi nejvyhledávanější výrobky patří Karitol. Základem regeneračního masážního krému, který pomáhá při bolestech zad, kloubů, ztuhlosti svalů nebo při otocích, je xylopia, tedy habešský pepř. Je to vysoký a hubený strom, který hojně roste v lesnaté části subsaharské Afriky, převážně kolem řek. Plody, které vypadají jako fazolové lusky, dává jednou za rok. V luscích je několik malých a tvrdých semínek. Podle pacientů, kteří Karitol na vlastní kůži vyzkoušeli, začíná účinkovat téměř okamžitě po aplikaci. všech sportovců, ať už jako prevence, nebo po sportovním výkonu. Skvěle si umí poradit i se vstřebáváním otoků nebo modřin po chirurgických či kosmetických zákrocích. Při aplikaci přiměřeného množství na krční páteř pomáhá také od bolestí hlavy. Dá se užívat i jako prevence před náročnější pracovní či sportovní aktivitou, ale i po ní. Profesionální maséři používají Karitol při zakončení masáže. Zpravidla jej na několik minut aplikují na ztuhlá místa.

Máslo z máslovníku

Vysoce kvalitní jsou také výrobky Dr. GAYE z másla shea, které se získává ze semen stromu karité neboli máslovníku. Strom, vysoký dva až dvacet metrů, roste divoce bez šlechtění a hnojení v africké savaně, v pásmu řeky Senegal k řece Nil. Plody začíná dávat po 25 letech, jednou za rok vždy v květnu nebo v červnu. Máslo se získává ze semen. Kvalitativně nejlepší shea másla vznikají tradičním způsobem, tj. vařením vodou. Při teplotách kolem 29 stupňů je produktem olej, při teplotách pod 20 stupňů je jím máslo. Máslo z máslovníku afrického získané tradičním způsobem je koncentrátem nenasycených mastných kyselin, vitaminů, karotenů, rostlinných sterolů a soli kyseliny skořicové. Shea máslo neboli karité se používá nejvíce v potravinářství, v péči o kůži a vlasy a při léčbě kožních neduhů. „My zpracováváme shea máslo tradičním způsobem – vzniká tak Shea oil, olej na ochranu, hydrataci a podporu hojení pokožky – a Shea butter, to je mast vhodná na ochranu před mrazem, smogem, větrem a chemickými dráždivými látkami, ale též na podporu hojení pokožky,“ říká MUDr. Gaye. V Africe se toto máslo používá jako léčivo - na rýmu, astmatické záchvaty, hojení ran a pohmožděniny. Své využití má mimo jiné i v kosmetice, třeba jako masážní přípravek před porodem a na odstranění popraskané kůže po porodu. „Ženy ho pak používají i pro své děťátko, aby mělo hladkou kůži, kvůli prevenci a léčbě kožních nemocí a pro pohyblivost kloubů,“ upřesňuje MUDr. Gaye.

Mezi další oblíbené výrobky patří i sůl z Růžového jezera. Jezero, ležící na severním okraji Dakaru, je jednou z nejslanějších vodních ploch na světě. Slanost dosahuje 380 až 400 g soli na litr vody. Obsah a složení minerálů se podobá Mrtvému moři.

Informace o výrobcích a filozofii společnosti Medinatur najdete v e-shopu na adrese www.medinatur.cz a dále ve vybraných kamenných i on-line lékárnách.