Kde se vzal, tu se vzal

Historie této malé konvičky sahá do konce 20. let 20. století, kdy jej v italském Milánu zkonstruoval Attilio Calimani. Původní myšlenka na kávovar, který funguje na principu filtrace kávy, už existovala dříve, avšak použité materiály se vždy podepsaly na výsledné chuti kávy. Calimani na to ale šel jinak a jeho french press měl kovové tělo i sítko. A slavil úspěch. Jeho výroba se rozšířila od 30. let, kdy měli celou výrobu pod palcem Italové. Od 70. let začala vyrábět french press švýcarsko-dánská společnost Bodum. Jejich kávovary zářily všemi barvami a během několika let prodali přes 50 milionů french pressů po celém světě. Jsou největším producentem dodnes.

Možná se ptáte, kde se vlastně do názvu konvičky dostalo slovo "french", francouzský? Původní příběh totiž vypráví o Francouzovi z Provence, který si kávu připravoval tak, že namletá zrna zalil horkou vodou. Jednou ale kávu do šálku zapomněl nasypat, nasypal tedy kávu do vody. Na povrchu káva udělala krustu, se kterou si ale Francouz poradil – stlačil ji sítkem. Prapůvodní french press tak byl na světě.

French press dneska

Dnes patří příprava kávy ve french pressu mezi oblíbené způsoby. V lecčem připomíná českého turka, narozdíl od něj se však káva extrahuje jen několik málo minut. Největší výhodou je poměr kvality a ceny. Za málo peněz získáte chutnou kávu. Příprava je navíc opravdu snadná a rychlá. Nepotřebujete kromě konvičky a kávy vlastně nic moc dalšího – stačí horká voda. Také mytí a údržba jsou velmi snadné a směle můžete konvičku přibalit i na cesty, existují i cestovní menší varianty.

Nevýhodou může být to, že filtrace je někdy nedokonalá a tak vám v šálku mohou zůstat i kousky rozemletých zrn.

Jak připravit kávu ve french pressu? Postup:

Příprava kávy je velmi jednoduchá a nezabere vám více než 4 minuty. Pro kávu o objemu 300 ml si připravte 18 g nahrubo mleté kávy a pojďme na to:

  1. Před samotnou přípravou předehřejte konvičku horkou vodou. Máte-li konvičku z nerezu, pak je výsledek ještě o chlup lepší.
  2. Mezitím si namelte kávu nahrubo, ideální konzistence je zhruba jako cukr krystal.
  3. Dejte vařit vodu. Její výsledná teplota by měla být 93–95°C. Pokud máte konvici s nastavitelnými stupni, paráda. Pokud ne, vodu převařte a nechejte zhruba půl minuty odstát.
  4. Poté horkou vodu z konvičky vylijte, nasypejte příslušné množství kávy a zalijte cca 100 ml převařené vody. Promíchejte a vyčkejte 30 sekund.
  5. Dolijte zbytek vody a nechejte extrahovat 3 minuty, kávu během této doby nemíchejte.
  6. Kávu zamíchejte, počkejte až zrna klesnou dolů a poté stlačte píst sítka dolů.
  7. Kávu slijte a servírujte. Neměla by se déle louhovat v konvičce.

TIP: Pro ještě lepší výsledek použijte k přípravě filtrovanou vodu.