V čem dělají lidé nejčastější chyby při výběru slunečních brýlí?

Zákazníci nechávají nákup na poslední moment před dovolenou, což je ještě ta lepší varianta. Častěji však kupují sluneční brýle až na dovolené například na trhu, kde o slunečních brýlích zpravidla nezjistí podrobnější informace. Nejčastější důvodem takového postupu je cena. Přestože je ideální se o výběru slunečních brýlí poradit se specialistou v oční optice, kvalitní brýle se dají pořídit i v prověřených e-shopech jako je Alensa, a to až o desítky procent levněji než v kamenném obchodě. Takové brýle si můžete vyzkoušet virtuálně, zároveň máte jistotu, že splňují nejpřísnější normy a v případě že vám nevyhovují, je můžete jednoduše vrátit.

Jak tedy správně vybrat sluneční brýle a jaký zvolit správně UV filtr?

Pro většinu lidí je rozhodující design brýlí, nejdřív se ale přesvědčte, že brýle budou váš zrak opravdu chránit. Kvalitní sluneční brýle musí mít UV filtr alespoň 400 nanometrů. To je hranice, kdy filtr pohlcuje téměř 100% škodlivého ultrafialového záření, ochranu může mírně zlepšit i zrcadlová úprava. V příbalových letácích pak hledejte kategorii a typ ochranného filtru. Kategorie je označena čísly 0-4 a určuje propustnost světla. Stupeň 0 a 1 chrání vaše oči minimálně a má spíš designový efekt. Nejčastější je stumeň3 s vysokou ochranou, který má propustnost 8-18% a dostatečně chrání váš zrak. Pozor však na nejvyšší stupeň 4, který se hodí například pro lyžování, ale určitě není vhodný na řízení auta.

Prý je dobré si vybírat brýle s takzvanou polarizací. Co to je a k čemu je dobrá?

Standardně se světlo od svého zdroje šíří všemi směry a není nijak usměrněno. V letních ale i zimních měsících se stává, že vás oslní sluneční paprsky které se odráží od ostatních povrchů. Nejčastěji vodní hladina, může to být ale i odraz od vozovky, na horách pak od sněhu. Pokud máte v brýlích tzv. polarizační filtr, k oku se dostávají pouze světelné vlny, respektivepaprsky v jedné rovině, a tím je elimininováno oslnění a zachováno čisté vidění. V našem e-shopu, jsou všechny brýle s polarizací označené symbolem „P" a obsahují jinapř. všechny slunečné brýle značky Crullé, kde nemusíte dělat kompromis mezi cenou a kvalitou. Zároveň doporučujeme si k brýlím přikoupit i kapky do očí, protože oči se více..cosi chybí?

Má nějaký vliv barva skla u slunečních brýlí, nebo jde spíš o designovou záležitost?

Důležité je zmínit, že barva čočky nemá nic společného s UV filtrem. Barevné tónování a jeho intenzita má vliv zejména na propustnost světla. Přestože hlavním důvodem tónování skle je, aby nedocházelo ke zkreslenému barevnému vnímání, různé odstíny přeci jen trochu matou naše oči. Šedé čočky jsou ideální pro věrnou reprodukci barev, hnědé pak zlepšují kontrast a vnímání barev. Žlutá nebo oranžová zlepšují kontrast v podmínkách nízké světelnosti např. když je mlha, šero nebo noc, takže jsou optimální pro sporty. Zelené čočky lehce mění vnímání barev, ale zároveň omezují únavu zraku. Pozor pak na modrou barvu, která snižuje vnímání zelené a červené, což není vhodné při řízení auta.

Jaký tvar brýlí zvolit k mému obličeji?

V jakýchkoli brýlích se musíte především dobře cítit. Nesmí vás nikde tlačit nebo řezat a stejně tak vám musí dobře držet na nose. Dobrý testem je zkusit se předklonit, případně pohnout hlavou doprava a doleva ať zjistíte, že vám brýle sedí a nepadají. Máte kulatý obličej? Pak určitě zvolte letecký styl brýlí nebo tzv. panthos. Pokud máte oválný tvar obličeje, máme prakticky vyhráno, protože se k vám bude hodit většina tvarů, vyhněte se však širokým obroučkám, které budou působit asymetricky. U čtvercovitého tvaru obličeje pak volte obroučky oválné např. kapkovitého tvaru, vyzkoušet můžete i tzv. cat eye. U obdélníkovitého zvolte obroučky, které budou tlumit ostré hrany, tedy např. oválné obroučky, případně takové, které budou spíše vyšší než širší. Srdcovitý obličej podhrnou hranaté brýle, naopak ty kapkovitého tvaru vám mohou hodně uškodit. Pro kosodélníkový obličej nikdy nevolte čistě kulaté ani hranaté brýle. Slušet vám naopak budou oblejší brýle, které jsou spíše vyšší než širší. Podle tvaru brýlí, barvy obrouček či skel i dalších parametrů můžete filtrovat i v e-shopu Alensa, kde si určitě vyberete svého favorita mezi slunečními brýlemi.