Samotnou montáž oken nechte na specializované firmě. Zvládne ji v kratší době a na okna vám poskytne záruku. S přípravou výměny si ale poradíte sami. Demontáž oken vyžaduje však pečlivost a důkladné plánování.

Okna vyměníte i v zimě

Většina domácností přistupuje k výměně oken v letních měsících. Vše je pohodlnější a neriskujete nepříznivé vlivy počasí. Pokud ale okna měníte v zimě, vše bude rychlejší a navíc ušetříte.

Zatímco v létě čekáte na řemeslníky i několik dlouhých týdnů a doslova se přetahujete o termíny, v zimě získáte schopné montéry i během několika dní. V tomto období se totiž firmy tohoto zaměření potýkají s nedostatkem práce.

Řada firem v chladných měsících nabízí i akční slevy na okna a stavební práce. Cena za výměnu je až o třetinu nižší než v hlavní sezóně.

Zaměření nechte na odbornících

Příprava se skládá z několika etap:

  • zaměření,
  • demontáž starých oken,
  • příprava na instalaci.

Zaměření přenechte výrobci oken nebo stavební firmě. Vyhnete se tak odpovědnosti v případě špatných rozměrů. Specializovaná firma přijede a odborně zaměří nová okna. Na základě měření pak vytvoří objednávku. Okna se obyčejně vyrábějí na míru a dodání trvá dva až čtyři týdny.

Vzhůru k výškám

Demontáž oken zvládnete sami. Sežeňte si ale vhodné pomůcky. Při výměně oken v horních patrech zamluvte lešení nebo plošinu. Nemusíte ji ani kupovat – solidní půjčovny nabízí na nářadí i pracovní plošiny pronájem. Den vypůjčení stojí kolem 2 500 Kč – vše si tedy naplánujte s dostatečným předstihem, abyste to stihli.

Pracovní plošina umožní lepší přístup k venkovní straně oken. Díky tomu snadněji odstraníte staré okenní rámy a nepoškodíte ostění, nadpraží a fasády.

Při odstraňování starých rámů nespěchejte a postupujte s rozvahou. Poničená fasáda přináší další problémy a práce se kvůli tomu natáhne. Zapomeňte na sbíječku nebo bourací kladivo. Stavební firmy mají vlastní nářadí určené k jemnému postupu.

Sady AKU nářadí se skládají z drobných pilových kotoučů určených pro pomalejší, ale přesnější práci. Vy si podobnou sadu obstaráte sami. Dobře vybavená půjčovna nářadí má sady oscilačních brusek s nástavci ve svém katalogu. Půjčení stroje včetně příslušenství vyjde do dvou stovek za den.

Okna zlikviduje stavební firma

Říkáte si, kam se starými okny? Některé stavební firmy nabízejí likvidaci oken i rámů v ceně. Likvidaci domluvte s dostatečným předstihem a stavební firma si okna naloží a odveze.

Ještě než vám přivezou nová okna, zajistěte dostatek místa k jejich uskladnění. Nezafixované rámy jsou poměrně křehké a rády se prohýbají. Sežeňte si tedy dostatek polystyrenu k proložení a nepokládejte okna přímo na podlahu. Na výstelku stačí silnější deka nebo starý koberec.

Jaká okna vybrat?

Na závěr si shrneme, jaká okna jsou pro váš dům ta nejvhodnější. Řada domácností pořizuje rámy z tvrzeného PVC. Ty se skládají z profilů a vzduchových kapes, které tepelně izolují nemovitost. Výhoda plastových oken je jejich dlouhá životnost a nízká cena.

Dřevěné rámy obsahují několik vrstev dřevěného vlisu a laku. Dřevo se považuje za jeden z nejlepších izolantů. Jeho životnost se ale odvíjí od údržby. Pokud rámy pravidelně nenatíráte, nevydrží déle než 20 let.

Ať už vyberete dřevo nebo plast, věřte, že výměnu oken zvládnete skoro sami. Samotná instalace rámů nezabere více než dva dny. Nejdůležitější je perfektní příprava, která zakázku výrazně zlevní.