Labrador Roxy naštěstí s vydatnou pomocí rodiny a veterinářů otravu přežil, ale ještě zdaleka neměl vyhráno. Jed mu silně poškodil celý zažívací trakt a dlouhodobě rozhodil trávicí a imunitní systém. Takže cokoliv Roxy pozřel, šlo zase ven. Neustále zvracel, trpěl silnými průjmy a neskutečným nadýmáním. Ať dostal jakékoliv sebekvalitnější krmení, potíže s trávením neustávaly.

Jak krmit psa po otravě?

Začal jsem si číst o psech, jejich původu, DNA, zdraví i o tom, jak funguje jejich zažívací trakt. Díky známému jsem měl možnost vidět výrobu extrudovaných granulí pro psy. A právě tam jsem si uvědomil, že masokostní moučka, umělé vitamíny, ani postřik nějakým tukem pro konzervaci nejsou pro psa asi zrovna to nejlepší,“ popisuje pan Švihálek cestu, která ho dovedla k výrobě probiotického jogurtu pro psy.

Od jogurtu ke granulím

Jogurt Roxymu postupně zastavil průjmy i nadýmání a vůbec celkově pomohl zklidnit zažívání. Jenže pes nemůže přežívat jen na jogurtech. Potřebuje maso, zeleninu, vitamíny. A tak před panem Švihálkem stála výzva, čím bude Roxyho krmit dál. Při svém bádání o psím zažívání narazil na metodu stravování BARF (z anglického bones and raw food, tedy kosti a syrová strava), která hlásá návrat k přírodě a přirozenému krmivu psa. Jenže syrové jídlo bylo pro Roxyho stále těžké na strávení. A tak ve spolupráci s renomovanými veterináři pana Švihálka napadlo, že by syrové maso mohl usušit, semlít a pak z něj vyrobit granule. Aniž by to tenkrát věděl, položil tehdy základy svojí firmě Yoggies, která šetrným způsobem vyrábí psí granule lisované za studena.

Spoluprací s odborníky k úspěchu

„Postupně jsem míchal ingredience, mlel je na domácím robotu, sušil v domácí sušičce na ovoce a lisoval na předělaném lisu na nabíjení patron,“ popisuje dobrodružné začátky ve svojí kuchyni pan Švihálek. Takto vzniklé granule chutnaly nejen Roxymu, ale i psům od sousedů a kamarádů. Podpořen skvělými ohlasy udělal pan Švihálek velký krok do neznáma – odešel z gastronomie a pustil se do velkovýroby granulí Yoggies. „Postupně jsem pochopil, že sice můžete mít skvělou recepturu, ale nemusí být snadné ji vyrobit. Naštěstí špičková receptura, a ještě lepší výrobní technologie, spolu s velkou zkušeností technologů, veterinářů i chovatelů mi velmi pomohly a stále pomáhají zdokonalovat naše receptury dodnes,“ dodává majitel značky Yoggies.

Zdraví začíná v misce

Základem granulí Yoggies je vždy syrové maso z kvalitních evropských chovů. K nim se přidávají uhlohydráty (např. snadno stravitelné bramborové nebo rýžové vločky), které dodají psům potřebnou energii, dále ovoce a zelenina jako zdroj potřebných vitamínů, vlákniny a prebiotik. Důležitou součástí krmiva jsou i další složky, jako je např. rybí olej, mořské řasy, výtažek z masa mušlí, bylinky pro psy, ale především probiotika. Ta podporují celkové zdraví a obranyshopnost psa. Tato kombinace zajišťuje vše potřebné pro zdraví psa – zdravé klouby, vazy, dobré zažívání, bojuje proti parazitům v trávicím traktu a podporuje imunitní systém.

Labrador Roxy se dodnes těší pevnému zdraví, a to hlavně zásluhou svého páníčka, který se nebál jít proti proudu, když chtěl svému psovi dopřát to nejlepší krmivo.