Spořící účet stále patří k dobrým nástrojům, jak nějakou tu korunu ušetřit a hlavně, jak svoje peníze uchránit. Výhody spořícího účtu a snadnost jeho sjednání nakonec silně převažují strach nad znehodnocením peněz. Nevěříte? Pojďme se společně podívat na pár důvodů, proč se spořící účet vyplatí právě vám.

Lepší než polštář

Peníze, které tiše leží u vás doma, se nemnoží, ale možná máte pocit, že k nim máte blízko a lépe je ochráníte. Na spořícím účtu by jim bylo však mnohem líp. Hlavním důvodem je, že na něm jsou automaticky pojištěny státem, a to do částky 100 000 euro v plné výši. I v případě totálního krachu banky se vám také vaše naspořené peníze vrátí. Investice je také dobrý způsob, jak svoje úspory navýšit, ale oproti spořícímu účtu se jedná o mnohem riskantnější cestu.

Sejde z očí, sejde z mysli a ušetří

Vaše peníze na spořící účet neschováváte jenom před ekonomickými silami zvenku, ale hlavně před vlastními nenechavými prsty. Na běžném účtu je příliš snadné sáhnout po části výplaty, kterou by šlo ušetřit a koupit za ni ně co, co se vám v dané chvíli zdá důležité.

Jenže bez železné zásoby se obejde málokdo a když přijde krizová situace, tak spláčete nad neexistujících výdělkem. Výhodné spoření nemusí být vaším hlavním cílem při hledání dobrého spořícího účtu. Občas stačí jenom zajistit, abyste k němu neměli okamžitý přístup po prohlédnutí vašeho běžného účtu? Jak to zajistit? Sjednejte si váš spořící účet u jiné banky. I tak malý mezikrok může mnohonásobně zlepšit vaši schopnost našetřit si.

Snadnější už to být nemůže

Zřízení spořícího účtu dnes u mnoha bank představuje maximálně několikaminutový proces, který lze vyřešit online. Nečekejte žádné speciální poplatky ani vysoký povinný základní vklad. Vraťme se ještě k otázce, jestli se však dlouhodobě spořící účty vyplatí.

Při vysoké inflaci se vám skutečně peníze příliš neznásobí, ale dají se rozhodně najít i účty, která míru inflace překračují. Stačí se jenom trochu porozhlédnout a vybrat ten nejvýhodnější účet. Zajímavé úroky nabízejí v ING, Trinity Bank nebo Air Bank. Účty s úrokem pod jedno procento sice pořád existují, mnoho institucí ale ví, že zákazníci hledají banku, která jim opravdu nabídne něco navíc.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv banku, založení spořícího účtu není nikdy nevýhodným krokem. Výměnou za pár minut času zajistíte, že vaše peníze zůstanou na dlouho dobu v bezpečí a na místě, které je sice snadno dostupné, ale existuje mezi vámi a jím jistá psychologická bariéra. Navíc díky němu skutečně můžete svoje těžce našetřené úspory navýšit.