Vidíte na svou práci?

Začneme od jedné z věcí, která se často podceňuje. V kancelářských budovách je kladen velký důraz na osvětlení. Nacházejí se zde velká okna (v moderních kancelářích jsou dokonce stěny často téměř celé prosklené) a kvalitní stropní osvětlení.

Doma takové možnosti většina z nás nemá. V místnosti se nachází malé okno a jeden lustr. Často si to neuvědomujeme, ale doma máme zkrátka šero. Váš zrak je kvůli tomu mnohem více namáhán. Investujte proto do kvalitního dodatečného zdroje světa – třeba do stolní lampy. Pracujete-li s papíry, používejte ji i přes den. Večer se ji zase nebojte mít zapnutou vedle monitoru při práci na počítači. Vaše oči vám poděkují.

Sedíte správně? A co takhle stát?

Práce z domova rovná se v drtivé většině případů sedavá práce u počítače. Pokud patříte mezi mladší ročníky, pravděpodobně vám na tom dnes nepřijde nic špatného a divného. Ti, kdo ale mají za počítačem odpracováno již mnoho let, jistě mnoha svých chyb litují.

Mluvíme o špatné poloze těla. Pokud totiž sedíte za nízkým stolem na nekvalitní židli a pracujete na notebooku, do kterého máte „zalomenou“ hlavu směrem dolů, v budoucnu se téměř jistě nevyhnete problémům s pohybovým aparátem.

Co s tím?

Měli byste si pořídit kvalitní stůl adekvátní vaší výšce. Nejlepší je polohovací stůl, který případně umožní i velice zdravou práci ve stoje. K notebooku si dokupte externí monitor, ergonomickou myš a klávesnici. A nastudujte si, jak byste měli u počítače správně sedět.

Kromě toho nezapomeňte na pravidelné pauzy, při kterých se trochu protáhnete a procvičíte ztuhlé klouby a svaly.

Vizuální stránka je důležitá, nezapomínejte ale na praktičnost

Na vizuální stránce si mnoho z nás dává záležet, ať už jde o pracovní kout v obývacím pokoji, nebo celou místnost. Někdy ale design omezuje praktičnost celého řešení.

Neměli byste proto zapomínat na úložné prostory – zásuvky, poličky, pořadače a organizéry. Bez tohoto vybavení totiž často minimalisticky zařízená pracovna brzy skončí zavalená hromadou papírů a dalších materiálů pro práci nezbytných. S kvalitními úložnými prostory dokážete na pracovní ploše udržet pořádek a při práci budete navíc efektivnější. Snížíte totiž množství rušivých elementů.