Možná jste už výraz adaptogeny slyšeli, nebo vám budou známa označení v nadsázce jako „omlazující rostliny, rostliny nesmrtelnosti, rostliny života." Postupně se v „západním světě" s tímto termínem více a více setkáváme a zdá se, že jde o trefná přirovnání. Adaptogeny nejsou objevem naší generace. Jejich vlastnosti poznávaly a ověřovaly mnohé tradiční národy a etnika. Lze je objevit primárně v čínské medicíně nebo indické ajurvédě. Adaptogeny jsou tedy rostlinné produkty, které pomáhají organismu při stresu, psychickém napětí a tělesné únavě, stimulují normální funkci imunity. Jinými slovy, tyto rostlinky zlepšují schopnost odolávat změněným životním podmínkám (adaptovat se), a proto se jim říká adaptogeny. Schopnost adaptovat se, tedy přizpůsobovat se hlavně změnám prostředí, je nezbytně nutná pro přežití rostlin, zvířat i člověka.

Být adaptogenem není jen tak. Taková rostlina nebo houba musí splňovat určitá kritéria. Termín „adaptogen“ poprvé použil ruský vědec Dr. Nikolaj Lazarev v roce 1947 a označuje rostlinný produkt, který zvyšuje odolnost organismu proti stresovým situacím, zranění, úzkosti nebo tělesné únavě. Je však třeba upozornit, že termín adaptogen není legislativně nikde oficiálně zakotven.

Eskeri, pramen života (doplněk stravy)

Využití rostlinných adaptogenů dnes symbolizuje návrat k čistotě přírody a k víře v její pozitivní vlastnost, schopnosti, a to bez umělých chemických látek. Moderní farmacie dokázala sílu adaptogenů citlivě uchopit a vtělit ji do přípravků, kde se účinky rostlin vhodně doplňují. Takovým příkladem je na našem trhu i novinka Eskeri, doplněk stravy, který obsahuje adaptogeny, používané již starověkými Tunguzy po téměř 4 000 let. Eskeri obsahuje houbu lesklokorku lesklou (reishi), klanoprašku čínskou (schizandru), sibiřský ženšen a rozchodnici růžovou (rhodiolu). Reishi je dřevní houba s lesklým kloboukem, která se v Asii používá již od pravěku pro příznivý vliv na obranyschopnost. Klanopraška čínská je dřevitá liána s bělavými květy a jedlými červenými bobulemi. Sibiřský ženšen obsahuje prospěšné flavonoidy a velké množství draslíku, fosforu a vápníku. I on má vliv na posílení obranyschopnosti. Rozchodnice růžová je „odbornicí", která přispívá ke snížení mentální únavy. Lze ji považovat za domácí adaptogen – roste totiž i v České republice. Tato rostlinka je na seznamu zvláště chráněných druhů rostlin.
Přípravek Eskeri je dále vhodně doplněn o zinek, který přispívá mimo jiné k normální syntéze DNA, k normální funkci imunity i k ochraně buněk proti oxidativnímu stresu.

Blahodárné účinky přírodních adaptogenů, o nichž díky moderní vědě víme stále víc, lze využít preventivně v náročných obdobích roku, speciálně Eskeri z důvodu stimulace normální funkce imunity díky zinku a výše uvedeným adaptogenům.

Více na eskeri.cz