Co je infrasauna?

Taktéž to může být i infra sauna, nebo také infrakabina. Jedná se o prostor, který není tolik zahříván jako klasická finská sauna. Infrasauny pracují na principu vyzařování infračervených paprsků, kdy dlouhovlnné infračervené záření ohřívá kůži, a tím vás zahřívá. I díky tomuto jemnému prohřátí se svaly uvolňují a relaxují, a vy přitom neomdléváte vedrem, protože v infrasauně je 45 – 60 °C. Infrazářiče produkují záření nejvíce podobné tomu slunečnímu, ale bez škodlivého UV záření, rozhodně se tak v infrasauně neopálíte ani nespálíte. Infrazáření ohřívá nejrychleji vodu, díky tomu se velmi rychle prohřívá vaše tělo, a nikoliv vzduch či stěny sauny.

Jak pracuje infra sauna?

V kabině je umístěno několik zářičů, jež produkují infračervené záření. To rychle zahřívá vaši pokožku a tím způsobuje intenzivní pocení. I když budete nehnutě sedět, budete se tak potit i v nízkých teplotách 30-50 °C. Zbytek kabiny není tolik prohříván, takže se vám bude lépe dýchat. V klasické sauně je vzduch výrazně „těžší“ a teplejší.

Infrasauna na míru přesně podle vás

Chtěli byste mít takový koutek doma? Místo, kam se schováte. Necháte se zahřát, uvolníte unavené svaly po sportování a uklidníte i vaši mysl? Není nic snazšího, než oslovit profesionální firmu. Luxusní infrasauny představují útočiště, které vám dá lázeňskou péči, postará se místo maséra o vaše svaly, a navíc se budete v dřevěném obložení cítit jako v lůně přírody.

Nechte si doporučit typizovanou infrasaunu, která má pevně dané rozměry a vybavení, anebo si nechte vypracovat návrh na infrasaunu na míru. Proti klasickým finským saunám má infrasauna jen jednu úroveň lavic, protože nepotřebujete sedět v horké zóně co nejvíce pod stropem. V každé části infra sauny je teplota stejná. Infra sauna tak může být menší, ale rozmyslete si, kolik lidí se v ní bude saunovat. Každá osoba by měla mít vlastní slabší infrazářič na záda a páteř, čímž působí co nejintenzivnější pocit tepla „až do morku kostí“. Z boku a zepředu jsou instalovány silnější zářiče, které zahřívají zbytek těla. Pod nohy se umístí zářič na prohřátí lýtek a stehen.

Infrazářiče a osvětlení - výběr

Jak jsme zmínili, podstatné jsou zářiče. Mohou být karbonové (levnější) nebo trubicové s širším spektrem infrazáření, které jsou dražší, ale rychleji vás prohřejí. Světlo je také podstatné, protože navodí atmosféru. Můžete mít klasické saunové světlo, optická vlákna nebo LED pásky. Pamatujte, že více slabších zdrojů je lepší, než jeden hodně silný.

Dřevo na infrasauny

Výběr dřeva je rovněž podstatný. Nejlepší jsou tak severské dřeviny, ostatně právě z tohoto místa pochází tradice saunování. Měkčí a lehčí dřevo, jako je například finský smrk či abachi, méně vede teplo, takže je při kontaktu příjemnější, ale zase se rychleji poškodí a není moc odolné proti vlhkosti. Tvrdší dřevo jako například osika či olše vydrží déle. Smrk a osika jsou světlé dřeviny, takže vám infra saunu prosvětlí. Tepelně upravené dřevo – tzv. thermowood, je tmavší, takže opticky saunu zmenšuje, ale na druhou stranu je velmi odolné proti vlhkosti, a navíc infrakabinu krásně provoní zauzeným dřevem.

Infrasauna – doplňky

Určitě se neobejdete bez produktů, jež zvýší komfort vašeho saunování. Jsou to saunový teploměr, , přesýpací hodiny, podhlavníky, masážními pomůcky jako metličky či kartáče. A nezapomeňte ani na aromaterapii. Nejen tyto produkty nabízí Finskasauna.cz, expert na saunování.