Únava a jak jí léčit.

Léčba chronické únavy musí být vždy individuální, takzvaně šitá každému na míru a zaměřená na potíže konkrétního pacienta. Léčba únavy vyžaduje postupná řešení krok za krokem. Není dobré pokoušet se únavu překonávat násilně prováděnou aktivitou, avšak na druhou stranu, pro zvládnutí chronické únavy není vhodný ani dlouhodobý pasivní odpočinek. Organismus musí mít stálou ale mírnou povzbuzující zátěž. A to jak fyzickou, kterou může být procházka, protáhnutí, lehké cvičení, tak i psychickou, například četba zábavné literatury, sledování odpočinkových snímků a další. Dále je důležitý dostatek spánku a emočně pozitivní program.

Můžete též vyzkoušet lék, který je přímo indikován k podpůrné léčbě únavy. Obsahuje extrakt z rozchodnice růžové (Rhodiola rosea). Extrakt z této rostliny zvyšuje odolnost proti různým typům stresových stavů. Takovým může být i probíhající nebo proběhlé onemocnění. Podle výzkumníků má rozchodnice antioxidační účinky a zlepšuje tvorbu energie v buňkách, a může tak snižovat duševní a tělesnou únavu. To potvrdily i stovky pacientů v klinických studiích. Lék dostanete v lékárnách pod názvem Vitango.

Rozchodnice růžová se řadí mezi tak zvané adaptogeny. Termín adaptogeny označuje rostlinné produkty zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím, jako je zranění, úzkost nebo tělesná únava; zlepšují schopnost odolávat změněným podmínkám (adaptovat se na ně, přizpůsobit se jim). Zvyšují jak fyzickou, tak i psychickou odolnost těla, zmírňují symptomy způsobené stresem a napětím, podporují nervový systém a posilují organismus. Zvyšují pocit celkové pohody, pomáhají udržet mentální pozornost a zlepšují tělesnou vitalitu. Zvláště se doporučují těm, kteří jsou denně vystaveni zvýšenému stresu a mentálnímu nebo fyzickému napětí. Používají se i ve sportu u výrazně zátěžových tréninků, kde se významně uplatňuje stres a velká spotřeba energie.

Co se týká využívání jejich účinků, rozchodnice růžová není z historického pohledu žádným nováčkem. Čínská medicína ji používá tisíce let.

Rhodiola rosea (známá také pod názvy: zlatý kořen, růžový kořen, arktický kořen, hong jing tian) je rozšířena v Asii, Evropě i Severní Americe. U nás je rozchodnice růžová vzácnou a chráněnou rostlinou, tudíž není možné ji sbírat.

Vitango 200 mg potahované tablety je lék s obsahem suchého extraktu WS® 1375 z kořene rozchodnice růžové (Rhodiola rosea) k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití.

www.vitango.cz